Eurasian Sparrowhawk
Accipiter nisus nisus Linnaeus, 1758
Қырғи
female Karamendy settlement, Naurzum region, Kostanai oblast
- on the site
- 90 observationslast: 18 Sep 2016
Description
Less than nisosimilis. Male wing length 188-210 (201), female 223-248 (236) mm.
Distribution
Breeds in middle current of Ural valley, Northern Kazakhstan, Kokchetav forests, in Irtysh valley at Pavlodar, in South-West Altai, Kalbinskiy Altai, Kazakh Upland (Karkaralinsk, Konyr, near Akbastau), Dzhungarskiy Alatau and Northern Tien Shan. Nesting in Naurzum Reserve recorded in 1978. Widespread occurs on migration. Occasionally winters at Markakol lake (4-29 November 1980, 3 - 13 December 1980, 1 January - 31 March 1981), but usually in southern Kazakhstan.
3
5