Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Upland Buzzard

Buteo hemilasius Temminck et Schlegel, 1844
Жүнбалақ тілеміш
Upland Buzzard pale morph 1 / 2

pale morph Urdjar, East Kazakhstan oblast

all species photos · 294 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
when to see it
February — Octoberwinters: November — January
on the site
294 observationslast: 17 Aug 2026

Description

Самый крупный из канюков, по величине лишь немногим меньше большого подорлика, но с очень слабым клювом и лапами и большими закругленными крыльями. Цевка спереди иногда оперена почти до основания пальцев, а иногда в меньшей степени. Щитки спереди в неоперенной части цевки не широкие поперечные, как у обыкновенного канюка и курганника, а мелкие и неправильной формы. Задняя сторона цевки на всем протяжении свободна от перьев, покрыта широкими поперечными щитками и прикрыта растущими по бокам перьями. Половой диморфизм выражается только в размерах: самки крупнее самцов. В окраске, как и другие канюки, сильно варьирует. Взрослые самцы и самки темной морфы сплошь темно-бурые, лишь голова и зашеек иногда бывают беловатыми, крылья и хвост в темных поперечных полосах, внутренние опахала части первостепенных и второстепенных маховых в основной половине белые и образуют на развернутом крыле большое светлое пятно. На груди иногда бывает широкая беловатая перевязь. Птицы светлой морфы сверху рыжевато-бурые, так как широкие бурые пятна окружены рыжеватыми каемками, лоб, бока головы беловатые, на темени - темная шапочка, зашеек в пестринах; снизу - в пестринах, сгущающихся на груди, в задней части брюха и на боках; горло и грудь беловатые. Пестрины на брюхе образуют поперечные полосы. Крылья буроватые, в темных полосах, основания маховых белые и образуют на сложенном крыле снаружи «зеркальце», а с нижней стороны - широкое беловатое пятно, хвост в буроватых полосах, иногда хорошо заметных, а иногда вместо них остаются лишь отдельные пятна неправильной формы. Молодые в гнездовом наряде темной вариации не отличаются от взрослых, молодые светлой вариации имеют на брюхе продольные пестринки. Полный наряд взрослой птицы образуется после первой годовой линьки в возрасте года. Клюв и когти черные, восковица зеленовато-желтая, ноги желтые, радужина коричневато-желтоватая. Размеры: крыло самцов 445-480, самок 485-525.

Distribution

Former winter visitor only. The first breeding of Upland Buzzard was recorded in 1990, though it was proposed as breeding bird for Tarbagatay and Dzhungarskiy Alatau ridges. Now breeds in foothills of Southern Altai, in Monrak, at Zaysan depression, on Tarbagatay, in Saur and eastern part of Dzhungarskiy Alatau. In recent decades its numbers increased and the breeding range extended to south. Breeding hybrids (with Buteo rufinus) recorded on Sogety valley in 2001. In 2003 breeding female recorded on Ustyurt. On migration and in winter occurs in Southern Altai, in Ile valley, on plains adjacent to Tien Shan.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 294 →

Biology

Rare, in places common resident. Inhabits the upland steppes and wide mountain valleys with rocks and cliffs. The data of biology of Upland Buzzard is very fragmentary. The spring movement is in end of February to March. Nest is built on rocks from the dry twigs; nest cup is lined with old grass, hair, rags, etc; and often used for some years. Clutches of 2-4 eggs is in end of April - early May. Both parents feed juveniles, which begin to fly in end of July - early August. When Upland Buzzard began to extend the breeding range to west (in Kazakhstan from 1991) it throughly hybridised with Long-legged Buzzard, and now such hybrids are not rare on breeding and migration. In autumn first birds in areas adjacent to breeding range appeared in the end of August.

Sources

"Птицы Казахстана" том 2. "Наука". Алма-Ата, 1962. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.