Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Short-toed Snake-Eagle

Circaetus gallicus Gmelin, 1788
Жыланжегіш
Short-toed Snake-Eagle 1 / 2

Sorbulak. Almaty oblast.

all species photos · 326 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
Red Book of Kazakhstan · II IUCN LCleast concern
sizes
62–⁠72 cm, wingspan 170–⁠185 cmweight 1.2–⁠2.3 kg
when to see it
March — October
on the site
326 observationslast: 1 Oct 2026

Description

Довольно крупная птица, значительно крупнее канюка и тетеревятника. Очень характерна, особенно у сидящих птиц, большая круглая "совиная" голова. Окраска изменчива, но чаще всего снизу очень светлая, бывает почти чисто белая. На груди, брюхе и крыльях снизу обычно много темных поперечных пестрин. Голова, шея и зоб покрыты продольными пестринами, в общем буровато-серые, такого же цвета, как верх, и снизу выглядят гораздо темнее остального низа. На крыльях снизу нет темного пятна на кистевом сгибе, что позволяет надежно отличать змееяда от всех канюков, скопы и осоеда. В пропорциях крыла примечательны длинные плечо, предплечье и короткая кистевая часть. На светлом хвосте у птиц всех вариантов окраски снизу и сверху видны четкие 3 (иногда - 4) полосы, с расстояния может быть видна только одна полоса - концевая. Когда хвост раскрыт, сверху бросаются в глаза белые края хвоста у основания. На крыльях сверху обычно заметен контраст между темно-бурыми маховыми и более светлыми сероватыми или серо-охристыми кроющими крыла, иногда этот контраст очень резкий, как у орла-карлика. Верх головы часто бывает светлее остального верха, иногда встречаются птицы с узкой светлой полосой поперек надхвостья. Обрез хвоста прямоугольный. В полете похожи на орлов, охотно и много парят, держа крылья горизонтально или чуть приподнятыми, "пальчатость" конца крыла выражена лучше, чем у канюков, но концы крыльев часто как бы недораскрыты (особенно при планировании) и поданы вперед, первостепенные маховые не растопырены, передний край крыла имеет S-образную форму. Нередко зависают на месте, развернувшись против ветра. Глаза желтые, пронзительный взгляд исподлобья. Лапы серо-голубые, цевка не оперена, покрыта со всех сторон мелкими многоугольными щитками. Полового диморфизма в окраске и размерах нет, молодые похожи на взрослых. Светлые каемки на перьях крыльев и хвоста бывают, видимо, как у молодых, так и у взрослых в свежем пере. Вес около 1.2-2.3 кг, длина 62-72, крыло 50.6-60.5, размах 170-185 см.

Distribution

Breeds in south of Kazakhstan, and also in Altai, Mugodzhary and Central Kazakhstan. On migration occurs almost everywhere. Please see detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 326 →

Biology

Rare breeding migrant, but quite common in some areas. Inhabits the low xerophytic mountains and foothills of the main Tien Shan ridges; the river valleys with scattered trees; the sandy and clay deserts with low and sparse grass. In southern mountains it nests up to 2500 m (Chatkal ridge), but the hunting bird was recorded at 3300 m. Appears in the end of March – early April in southern areas; to the northern areas it arrives in mid-end April. Breeds in separate pairs at least 2-3 km from each other. Nest is built on the rock or tree (saxaul, russian olive, asiatic poplar, juniper, hawthorn or pine), not far from the ground; nest is constructed from the dry twigs; unlined but often with some green twigs. Nest is usually used for some years, birds repair it every year. Clutches of one egg is in mid-May – June; both parents incubate for approximately 30 days. Chick hatches in mid – end June, and fledges in July – August. The latest feeding of juvenile bird observed 20 September 1949. Autumn migration begins in the end of August – early September. At Chokpak Pass Snake-Eagles migrate mainly in the second of half of September – early October. On 7 October 1967 29 Snake-Eagles were counted. Migrates singly or in groups by three birds, often with other birds of prey.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.