Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Greater Spotted Eagle

Aquila clanga Pallas, 1811
Шаңқылдақ қыран
Greater Spotted Eagle subadult 1 / 3

subadult Almaty region

all species photos · 103 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN VUvulnerable
sizes
62–⁠74 cm, wingspan 155–⁠182 cmweight 1.6–⁠2 kg
when to see it
February — Septemberwinters: October — January
on the site
103 observationslast: 17 Aug 2026

Description

Самый небольшой из настоящих орлов. Окраска очень темная, сверху темно-бурая или черно-коричневая, с несколько более светлыми поясницей, надхвостьем и светлыми основаниями первостепенных маховых, которые издали смотрятся как светловатое поле на крыле. Снизу тоже очень темные, с более светлыми основаниями маховых и перьями подхвостья. Голова не светлее, чем туловище. Иногда встречаются птицы светлой морфы, рыжевато-бурые или охристые. Более всего похож на степного орла, отличается от него более коротким и широким хвостом (обрез хвоста закруглен), крылья более широкие, без сужения у кистевого сгиба. При парении крылья держит горизонтально, нередко концы крыльев слегка опущены. Молодые птицы имеют многочисленные крупные белые пестрины сверху на кроющих крыла, пояснице, беловатые концы второстепенных маховых и рулевых, на надхвостье белая полоса; снизу заметен контраст между очень темными нижними кроющими крыла и более светлыми основаниями маховых. У полувзрослых птиц наряд промежуточный: менее ярки пестрины, белая полоса на надхвостье узкая, но всегда хорошо видна, иногда она сохраняется и у взрослых птиц. Контактный признак, по которому можно определять птиц во всех возрастах и даже птенцов подорлика - округлая ноздря, ее длина менее чем в 1,5 раза больше ширины (у других орлов ноздря щелевидная). Вес самцов 1.6-2.0, самок - 1.7-3.2 кг, длина 62-74, крыло самцов 47.7-53.0, самок - 50,7-56,0, размах 155-182 см.

Distribution

Breeds in middle reaches of Ural valley, in Ust-Kamenogorsk area and on Syrdarya valley (Chiili – Kzyl-Orda). There are indications of sporadic nesting in Aman-Karagay pine forest and Naurzum pine forest; the fledgling was caught in foothills of Narymskiy ridge. Also found in Western Ustyurt. In summer observed on Mugodzhary ridge. On migration and dispersal occurs almost everywhere, including Southern Altai. Winters in small numbers, recorded in December – February.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 103 →

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits the flood plain forests, the deciduous or coniferous small forests or groves near the lakes in the steppe zone. In southern areas appears from mid-February to early May, but mostly in March. In northern areas first birds recorded in April. Nest is built in tree at 3-25 m above ground; nest is built from the dry twigs, and is lined with the old grass, bark pieces, rags and often with green twigs. Nests are used for some years, but nests of other raptors also may be used for breeding. Laying of 1-2 eggs is in late April – May, chicks hatch in June. Both parents feed nestlings which fledge in end of July – August. Broods stay together until mid-September. The autumn migration begins in the end of August.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.