Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Booted Eagle

Hieraaetus pennatus Gmelin, 1788
Бақалтақ қыран
Booted Eagle light morph 1 / 2

light morph Charyn Canyon

all species photos · 353 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
Red Book of Kazakhstan · III IUCN LCleast concern
sizes
45–⁠53 cm, wingspan 100–⁠132 cmweight 0.5–⁠1.3 kg
when to see it
March — October
on the site
353 observationslast: 4 Aug 2026

Description

Размером примерно с канюка или немного крупнее. Различают две окрасочных морфы. Птицы светлой морфы выглядят снизу грязно-белыми, с темными маховыми, на внутренних первостепенных маховых, особенно на их концах, легкое посветление; голова, шея и зоб рыжевато-серые, сверху на кроющих крыла большое светло-охристое пятно; симметричные светлые пятна в области лопаток; по бокам шеи у основания крыльев небольшие симметричные белые пятна, особенно хорошо заметные спереди. Птицы темной морфы в целом рыжевато-коричневые, снизу могут быть полностью темно-бурыми, с легким посветлением на внутренних первостепенных маховых. Сверху у птиц темной морфы тоже есть посветления на кроющих крыла и лопатках - хороший диагностический признак вида - обеих морф во всех нарядах. На надхвостье светлая буроватая или желтовато-белая поперечная полоса. При парении несколько подают крылья вперед, а кистевую часть - напротив, назад, так что крыло как бы недораскрыто, как у коршуна. Главное отличие от канюка - отсутствие светлого поля на основаниях маховых, они в основном темные. Пропорции крыла "орлиные", с длинным плечом и хорошо выраженной "пальчатостью". Хвост светлее остального низа, с потемнением к вершине и почти белой полосой на конце, обрез хвоста прямой. Цевка оперена до пальцев. Пальцы и восковица желтые. Глаза у взрослых коричневые или желто-коричневые, у молодых - бурые. Самец и самка внешне не отличаются. Молодые похожи на взрослых, но у светлой морфы более рыжие снизу. Вес около 500-1300 г, длина 45-53, крыло самцов 34.2-37.8, самок - 37.4-42.5, размах 100-132 см.

Distribution

The breeding recorded in many parts of Kazakhstan but mostly in mountains of east and south-east of country. On migration occurs in south, south-east and west Kazakhstan. Please see detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 353 →

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits the riparian forests, deciduous and coniferous forests of plains and mountains with the nearby placed open landscapes. Appears from the mid-March, but mainly in April. Breeds in separate pairs at least 2 km apart. Nest is built mainly on the tree (walnut, ash, spruce) at 5-10 m above the ground, and very rare on rocks; nest is constructed from the dry twigs and is lined with dry grass stems and often with fresh twigs with leaves. Nest used for some years. Laying of 1-2 eggs is in mid-April – May. Only female incubates, male feeds it. Both parents feed juveniles which fledge in July – August. Autumn migration begins in the end of August; the last birds observed in the end of October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.