Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Common Buzzard

Buteo buteo Linnaeus, 1758
Жамансары
Common Buzzard

Degeres, Zhambyl region, Almaty oblast

all species photos · 906 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
46–⁠53 cm, wingspan 100–⁠130 cmweight 0.6–⁠1.3 kg
when to see it
March — October
on the site
906 observationslast: 4 Aug 2026
videos
2

Description

Хищник средних размеров, примерно на треть крупнее вороны, плотного телосложения, с широкими закругленными крыльями. Хвост относительно короткий и широкий, с прямым обрезом, лишь углы слегка закруглены. Окраска взрослых очень изменчива, от почти полностью темно-бурой или коричневой до рыжей или рыжевато-охристой. У птиц всех вариаций на нижней поверхности крыла основания первостепенных, а часто - и второстепенных маховых светлые и образуют на крыле сплошное бледное поле, более или менее покрытое пестринами. Верх более темный, на крыле светлое поле обычно занимает только основания первостепенных маховых, темная полоса по заднему краю крыла часто сливается с остальным темным верхом. У многих птиц на груди, как правило, есть посветление в виде поперечной полосы, часто нижняя сторона тела покрыта пятнами и пестринами. По заднему краю крыльев снизу есть темная полоса, на конце хвоста - тоже темная полоса, а также часто бывают заметны несколько более мелких и менее отчетливых полос (у некоторых особей полосатость хвоста выражена слабо). Хвост при парении обычно широко раскрыт и нередко крайние рулевые заходят за задний край крыльев. Глаза коричневые или бурые, цевка не оперена и покрыта сзади и спереди крупными поперечными щитками. Самцы и самки внешне не отличаются, самки немного крупнее и реже бывают рыжими. Молодые окрашены в общем как взрослые, обычно более пестрые снизу и сверху, предвершинная темная полоса на хвосте неясная, как бы смазанная, или ее совсем нет, а есть только мелкие слабые полоски по всему хвосту. Вес 550-1300 г, длина 46-53, крыло самцов 34,3-37,2, самок - 35,8-38,6, размах 100-130 см.

Distribution

Breeds in middle reaches of Ural river, Northern Kazakhstan, Shortandy area, Kokchetav upland, in woods of Kazakh uplands, in Kalbinskiy Altai, Chernyy Irtysh valley. Occasionally breeds in Naurzum pine forest. Occurs widespread on migration.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 906 →

Species videos · 2

all species videos · 2 →

Biology

Rare breeding migrant, but numerous during seasonal migrations. Inhabits the riparian forests, plain and mountain coniferous forests nearby open prairie areas. In spring in southern regions appears in mid-March - early April; the majority of birds migrate in April (in April 11, 1973 180 Buzzards flew over the Chokpak Pass); latest migrants are observed in mid-May. In northern regions appears from mid-April. Fly alone, or in small groups and in flocks up to 50 birds. Nest is located in upper part of deciduous (birch, aspen, poplar) or coniferous (pine, spruce, fir) trees at height of 4-15 m above the ground; nest id built from dry twigs and is lined with old grass and hair, often also with green twigs, especially after chicks hatching. Exceptionally, one nest recorded on rock near Karkaralinsk in 1938. Clutch of 3-4, rarely 5 eggs is laid end April – May. Probably both parents incubate the clutch about a month. Chicks appear in end of May – June, both parents feed nestlings which fledge in July – early August. But for more than one month juveniles depend on parents for food. The autumn migration begins in mid-August – early September, from the northern areas Buzzards disappear already in mid – end September. At Chokpak Pass the peak of migration is in mid-September, when the several thousands Common Buzzards counted per day. The last birds recorded in mid - end October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.