Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Eastern Buzzard

Buteo japonicus Temminck et Schlegel, 1844
Шығыс тілеміші
Eastern Buzzard

Karasay region, Almaty oblast

all species photos · 679 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
50.7–⁠53.2 cm
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
679 observationslast: 27 Oct 2026

Description

Прежде считался группой подвидов обыкновенного канюка (Buteo buteo). От географически близкого степного канюка (Buteo buteo vulpinus) отличается меньшим развитием ярко-рыжих тонов. Взрослые восточные канюки на спинной стороне темнобурые или серовато-бурые с охристо-рыжеватыми или беловатыми краями перьев; серовато-бурый поперечнополосатый хвост; брюшная сторона с беловатыми или охристыми горлом и грудью, иногда более или менее испещренными продольными бурыми полосками; брюхо и бока ржавчато-бурые с беловатым поперечным рисунком, оперение голени бурое с узкими охристыми поперечными полосами. Молодые в первом годовом (гнездовом) наряде менее рыжеваты, имеют охристые каймы на перьях спинной стороны, брюшная сторона без поперечного рисунка. Существует также и однотонно бурая вариация. Цевка обычно оперена несколько более, чем на половину. Размеры больше, чем у vulpinus. Длина крыла самцов 365-388, самок 378- 426, в среднем соответственно 377.9 и 399.2 мм. Длина самцов 507-532, самок 530-574, в среднем 521.9 и 548.7мм. Размах крыльев самцов 1104-1220, самок 1200-1315.

Distribution

In eastern and southern Kazakhstan observed on migration and wintering.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 679 →

Biology

Rare resident and short-distance migrant. Inhabits the mountain coniferous and mixed forests nearby the open areas. Nest is located on spruce, fir, asp and poplar at height up to 15 m above the ground; nest is built from twigs and is lined with bast and green twigs. Information on biology of this species from Kazakhstan is following: in Bayankol ravine (Terskey Alatau) 28 April 1957 collected female was probably a hybrid with B. rufinus; in Ketmen the medium-sized nestlings found in nest in June 4, and ready to fledge in June 25 and July 26; in Altai close to Ridder the feathered nestlings recorded in nest in July 10, and flying juveniles in July 24; in Almaty collected in May 22, 1906 and in December 8, 1973. At Chokpak Pass during autumn migrations 14 Eastern Buzzards were caught.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Дементьев Г. Н., Гладков Н.А. “Птицы Советского Союза”. Том 1. “Советская наука” Москва 1951.