Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Steppe Eagle

Aquila nipalensis Hodgson,1833
Дала қыраны
Steppe Eagle adult 1 / 3

adult Almaty area. Sorbulak.

all species photos · 1440 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
Red Book of Kazakhstan · V IUCN ENendangered
sizes
65–⁠86 cm, wingspan 175–⁠260 cmweight 2.3–⁠4.9 kg
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
1440 observationslast: 1 Nov 2026
videos
4

Description

Меньше беркута, примерно с могильника. Снизу корпус и кроющие крыла однотонно темно-коричневые, маховые и рулевые темно-бурые, но у основания нередко бывают более светлые, с серой поперечной полосатостью и с темной вершинной полосой. Сверху также очень темные, нередко - с посветлением у оснований первостепенных маховых, у многих птиц есть светлые (не белые) пятна на спине. На затылке бывает рыжеватое пятно, но голова в целом чаще всего выглядит темной, в отличие от беркута и могильника. Ярко выделяется желтая линия по краям рта. При парении держит крылья в одной плоскости, не приподнятыми, а кистевые части крыльев могут быть даже слегка опущенными. Довольно узкокрыл, особенно заметно сужение на уровне кистевого сгиба. Часто держит в полете крылья немного согнутыми в кисти. Хвост относительно длинный и более закругленный, чем у других орлов, иногда выглядит даже слегка клиновидным. Легче всего степного орла спутать с таким же темным, но более ширококрылым и короткохвостым большим подорликом. У молодых на крыле сверху продольные белесые полосы, образованные светлыми вершинами маховых и кроющих; светлые основания первостепенных маховых образуют бледные пятна; на нижней поверхности крыла характерная продольная белая полоса, частично сохраняющаяся в течение двух лет. Верх тела и кроющие крыла серовато- или рыжевато-бурые, светлее оперения низа, на пояснице белая поперечная полоска, сохраняющаяся и у полувзрослых птиц. Постепенно, к возрасту 4-5 лет, приобретают взрослый наряд. Вес 2.3-4.9 кг, длина 65-86, крыло самцов 51.9-56.8, самок - 53.6-60.5, размах 175-260 см.

Distribution

Breeds in the steppe, semi-desert and desert zones of the central part of Kazakhstan. On dispersals and migration occurs everywhere. Please see detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 1440 →

Species videos · 4

all species videos · 4 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits the arid steppes, semi-deserts and northern part of desert zone with rock outcrop, the low xerophytic mountains and foothills of high ridges, in places of rodents living. In mountains nests up to 2000 m. Appears in March or in early April, the latest migrants observed at Chokpak Pass in mid-May. Breeds in separate pairs, 0.5-1.5 km apart from each other. Nest is built on the small hills among the shrub spots; nest is built on ground, on rocks or on separate trees, from the dry twigs and is lined with grass, rags, horse droppings; and used for some years. Laying of 1-3 eggs is in April – early May. Chicks hatch from the end of May. Both parents feed nestlings which fledge in the age about 60 days old, from the end of June to early August. The autumn migration begins from the end of August; majority of Steppe Eagles fly off in September. The significant migration traffic was noticed in north-westerly from Emba river area and Mugodzhar mountains through the Ustyurt plateau. On Chokpak Pass the peak of migration is in October when the scattered flocks of several dozen Steppe Eagles are common, and several hundreds Eagles can be counted in one day.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.