Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Pallas's Sea-Eagle

Haliaeetus leucoryphus Pallas, 1771
Кезқұйрық субүркіт
Pallas's Sea-Eagle adult 1 / 2

adult Karashengil, Middle current of Ile river, Almaty oblast

all species photos · 37 →
status in Kazakhstan
on migration
conservation status
Red Book of Kazakhstan · I IUCN ENendangered
sizes
61–⁠88 cm, wingspan 202–⁠250 cmweight 2–⁠4 kg
when to see it
March — October
on the site
37 observationslast: 13 Oct 2024

Description

Меньше и стройнее орлана-белохвоста, с более длинным хвостом, хвост контрастно черно-белый, голова очень светлая, палевая или охристая, почти белая, от шеи к груди окраска постепенно темнеет, крылья и корпус темно-бурые, клюв синевато-роговой, восковица серо-голубая, ноги желтые. Самки немного крупнее самцов и менее контрастны — голова не столь светлая. Молодые похожи на молодого орлана-белохвоста, но более светлые снизу, с темным хвостом, вдоль нижней поверхности крыла светлая полоса, на основаниях первостепенных маховых белое пятно. Взрослый наряд приобретают на 4-м году жизни. Контактный признак: ноздря округлая (у белохвоста — щелевидная). Масса 2.0–4.0 кг; длина 61–88, крыло самцов 54.5–58.5, самок — 59.3–62.3, размах 202–250 см.

Distribution

Before now recorded on Mangyshlak, in Syrdarya valley at Karauzyak station, on Ile river at Kapchagay and Dzharkent, and on Markakol lake. Recent decades the several records of Pallas's Sea-Eagles belong to Volga-Ural-Emba area (two birds were observed in forest near Urda in the end of June 1990); to Aral Sea 28 July 2003; Turgay river; area of Topar lakes (at 1 June 2003, adult bird); Kurgaldzhino Reserve; Irtysh at Pavlodarskoe 1 June 1994; Chernyy Irtysh river; Chu and Ile (Kapchagai) valleys; Zaisan and Alakol depressions; and Sorbulak lake. In lower reaches of Ile river opposite the Malay Sary ridge at one point two adults were observed 9 May 1985, one adult at 18 June 1985 and 2 May 1986.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 37 →

Biology

Биология вида характеризуется тем, что период размножения у орлана-долгохвоста приходится на осенне-зимний период, а гнездовой ареал находится в Индии и Пакистане. После периода размножения птицы разных возрастов откочевывают в более северные широты, а начиная с мая появляются на водоемах СА и севернее, где находят обильную пищу и линяют. К осени, началу периода размножения, они вновь мигрируют на юг. Вид занесен в Красную книгу Казахстана.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К. Рябицев. Птицы Средней Азии: справочник-определитель в двух томах. Москва-Екатеринбург, Изд-во "Кабинетный ученый", 2019