Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Cinereous Vulture

Aegypius monachus Linnaeus, 1766
Тазқара
Cinereous Vulture 1 / 2

Chardara reservoir, South-Kazakhstan oblast

all species photos · 455 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
Red Book of Kazakhstan IUCN NTnear threatened
sizes
wingspan 250–⁠300 cmweight 7–⁠12 kg
when to see it
February — Octoberwinters: November — January
on the site
455 observationslast: 23 Oct 2026
videos
1

Description

Очень крупный хищник буровато-черной окраски с широкими длинными крыльями и очень коротким хвостом со слегка клиновидной вершиной. У взрослых птиц основной фон окраски темно-бурый. Голова голубовато-серая, покрытая редким серым пухом, шея почти голая. Вокруг основания шеи пышный бурый «воротник» из удлиненных перьев. Массивный клюв темно-рогового цвета (у молодых черный), ноздри, в отличие от сипов, округлые. Восковица и голые участки кожи около клюва светло-голубые. Глаза черные, со светлым кольцом. Лапы голубовато-серые, с черными когтями. Самцы и самки внешне не различимы. Молодые отличаются от взрослых очень темной, почти черной окраской, с черноватым пухом на голове и шее, светло-голубой восковицей и голым пятном на шее. От похожего молодого кумая отличаются отсутствием светлых пестрин на нижней стороне тела. Парящий гриф имеет характерный прямоугольный силуэт с прямо вытянутыми крыльями и широко расставленными первостепенными маховыми перьями, концы которых приопущены вниз. В отличие от сипов шею обычно не вытягивают, поэтому голова выглядит как бы вжатой в плечи и немного приопущенной вниз. Длина 1 - 1,1, размах 2,5 – 3 м, масса 7 – 12 кг.

Distribution

Breeds in Tien Shan, its spurs (Chu-Iliyskiye Mts., Karatau), Dzhungarskiy Alatau. Inhabited nests were founded in Western chink of Ustyurt (1998); in Chu valley; and in Saur ridge. On dispersion occurs in Kazakhstan widespread including Naurzum; Tengiz-Kurgaldzhinskaya depression; Pavlodar Trans-Irtysh area; Southern and Western Altai; Kalbinskiy Altai; Zaysan depression; Monrak; Tarbagatay ridges; and Semipalatinsk Trans-Irtysh area. Very rare occurs in winter; observed near Ust-Kamenogorsk; in Terskey Alatau; in Matay; on road Almaty – Bakanas 2 birds (15 November 2004); and on Chardara reservoir 5 birds (18-21 December 2003).
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 455 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Black Vulture is rare breeding migrant. Inhabits the rocky low mountains and the gently sloping foothills of the high ridges on altitudes 1300-1500 m. In spring appears from the end of February to early April. Breeds in separate pairs on 200-1500 m apart and in loose colonies of 2-4 pairs. Nest is built on the rock, fall slope near the bush; or on the tree (spruce); nest is constructed from the dry twigs and is lined with hair, pieces of felt , grass and feathers; nest is used many years and is repaired every year. Laying of 1 egg is in mid-March – April. Both parents incubate for 55 days and feed the nestling which fledge in July – August. Sometimes large groups of Black Vultures (one hundred and more birds) convene in places of the mass birthing of Saiga antelope (in summer), or in places of mass hunting to this antelope (in autumn). Autumn migration does not appear explicitly, on Chokpak Pass the singles and groups of 2-4 birds were observed from mid September to the end of October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Рябицев В. К., Ковшарь А. Ф., Ковшарь В. А., Березовиков Н. Н. «Полевой определитель птиц Казахстана», Алматы, 2014.