Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Griffon Vulture

Gyps fulvus Hablizi, 1783
Қоңыр құмай
Griffon Vulture

Kanshengel, Taukum sands, Almaty oblast

all species photos · 151 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
Red Book of Kazakhstan IUCN LCleast concern
sizes
weight 7 kg
when to see it
April — Septemberwinters: October — March
on the site
151 observationslast: 25 Oct 2026

Description

Половой диморфизм в размерах и окраске не выражен. У взрослых птиц голова и шея покрыты коротким белым пухом, по бокам спереди у основания шеи голые участки кожи голубовато-серые; воротник из густого короткого пуха, белый, верхняя сторона глинисто-бурая, с серебристым налетом, надхвостье в наствольных светлых пятнах (но не белое), низ темнее верха, рыжевато-бурый, со светлыми наствольными пятнами; зоб буроватый, маховые и рулевые черновато-бурые. Хвост несколько закруглен. Клюв роговой, с желтизной, восковица черноватая, ноги серые. Радужина желтовато-бурая. Крыло широкое, второстепенные маховые почти такой же длины, как и первостепенные. Молодые в гнездовом оперении темнее взрослых. Голова и шея в беловатом пуху, верх и низ коричневато-бурый, со светлыми узкими наствольными пятнами, на зобе - бурое пятно, рулевые и маховые черные, воротник образуют длинные заостренные рыжевато-бурые перья со светлыми наствольями. Размеры: крыло 690-760 мм, хвост 310-340 мм, плюсна 100-110 мм. Вес около 7 кг.

Distribution

Breeds in Chu-Ile mountains and in Karatau ridge where there are several colonies. The new colony of about 20 pairs was found in 2002 near Chulak-Kurgan village. On dispersion occurs almost everywhere, including Naurzum, Central Kazakhstan, southern Ustyurt, Betpak-Dala, Saur and Southern Altai, except for Western Kazakhstan. The details of range of dispersions are not explored. In winter time one bird was collected in Turaigyr gorge 15 February 1913, two birds were recorded 18-21 December 2003 on Chardara reservoir.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 151 →

Biology

Griffon Vulture is rare breeding migrant. Inhabits the rocky low mountains (1100-1200 m) with xerophytic vegetation. Nests in colonies of one-two dozens pairs, at 30-50 or sometimes up to 100 m one from another. In the colony in Karatau near Chulak-Kurgan village at least 12 juveniles came into being in 2002. Nest is built in the little cave, recess or on the ledge under the rock projection; nest is constructed from the twigs, old grass stems and is lined with grass. Laying of one egg is in March. Both parents incubate and feed juvenile. The time of fledge is unknown, but in 14 September 2002 the juvenile birds with full grown wings observed on nests. As other scavengers Griffon Vultures concentrate by hundreds birds in places with carrion. Probably non-breeding individuals only take part in wide migrations over all territory of Kazakhstan in summer time. No data on season migrations.

Sources

"Птицы Казахстана" том 2. "Наука". Алма-Ата, 1962. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.