Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Himalayan Vulture

Gyps himalayensis Hume, 1869
Құмай
Himalayan Vulture adult 1 / 3

adult Talgar region, Almaty oblast

all species photos · 214 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
Red Book of Kazakhstan · IV IUCN NTnear threatened
sizes
wingspan 300 cmweight 8–⁠10 kg
when to see it
April — Septemberwinters: October — March
on the site
214 observationslast: 11 Sep 2026
videos
4

Description

У взрослых, достигших половозрелости, голова и шея покрыты белым пухом, верх светлый палевый, причем края перьев несколько темнее, надхвостье белое, с охристым налетом, воротник из коричневатых заостренных и рассученных перьев со светлыми наствольями, весь низ белесый, подкрылья белые, пятно на зобе бледно-бурое, рулевые, маховые, большие кроющие крыла темно-бурые. Клюв роговой, с желтизной, радужина буроватая, ноги серые, когти черные. Молодые темнее, буровато-коричневые, в светлых охристых наствольных пятнах, голова и шея покрыты буроватым пухом, маховые и рулевые черные, подкрылья желтоватые, восковица бледно-бурая. Этот первый гнездовой наряд сменяется в ходе постепенных годичных линек в промежуточные более светлые. Размеры: крыло 765-849 мм, хвост 320-410 мм, размах крыльев около 3 м. Вес: 8-10 кг.

Distribution

Breeds in rocks of Dzhungarskiy Alatau, Northern and Central Tien Shan. The new colonies were found in Zailiyskiy Alatau (gorge Chilik) in July 1989; in upper reaches of Charyn river (1700 m.) in July 2002; and in Kirgizskiy Alatau near Merke in April – June 2001. One bird was recorded 4 January 2003 on Sorbulak lake.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 214 →

Species videos · 4

all species videos · 4 →

Biology

Himalayan Vulture is rare resident. Inhabits the mountains on altitudes 1700-3100 m. The known colonies contain from 3-5 pairs and set on the big rocks. Nests are placed in recesses at 100-400 m above the ground; nests are built from dry twigs and are lined with grass and hair, and used some years in succession. In April and early May the nests were with one egg each. Nestlings hatched in end-May; in mid-July the juveniles were about same as adult in size. No other data. On Chokpak Station one bird observed 20 September 2003.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.