Egyptian Vulture
Red Book of the Republic of Kazakhstan
Category III · rare species
Neophron percnopterus Linnaeus, 1758
Жұртшы


1 / 3
adult Mangistau oblast, depression Kaundy
flying Kurty lake, Almaty region
2nd plumage Kendirli-Kayasan plateau, Mangyshlak peninsula
- status in Kazakhstan
- nests here · on migration
- conservation status
- Red Book of Kazakhstan · III IUCN ENendangered
- sizes
- 60–75 cm, wingspan 155–180 cmweight 1.8–2.5 kg
- when to see it
- March — September
- on the site
- 213 observationslast: 1 Oct 2026
- videos
- 1
Description
Хищная птица средних размеров. Все оперение белое (местами, в основном на голове и шее - желтое), маховые черные. Характерны также большой клиновидный хвост и голое "лицо", покрытое желтой кожей. Молодые бурые. Переход из бурого во взрослый наряд происходит постепенно в течение нескольких лет. Вес 1.8-2.5 кг, длина 60-75, крыло 48.0-52.0, размах 155-180 см.
Distribution
Breeds on Mangyshlak, in Karatau ridge, Talasskiy Alatau, Kirgizskiy Alatau, Chu-Iliyskiye Mts. and in xerophytic spurs of Zailiyskiy Alatau and Dzhungarskiy Alatau (probably up to Alakol lake). In this area occurs on migration too. Occasionally recorded in western, central and eastern areas of Kazakhstan, including lower Ural and Uil valleys (end of May 1963, 25 August 1969, and early September 1971), Betpak-Dala (28 June 1984, juvenile), Sarysu lower valley (27 July, 3 August 1953), Saur (6-10 July 1863) and Southern Altai (5 September 1946).
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Subspecies
- Egyptian Vulture Neophron percnopterus percnopterus
Latest observations
all species photos · 213 →Species videos · 1
all species videos · 1 →Biology
Egyptian Vulture is rare breeding migrant. Inhabits the low desert mountains, the bluffs and river precipices in deserts. In spring appears in end of March – early April, and latest migrants observed in end of April – mid-May. Nest is built in the recess, little cave or on the rock ledge; nest is constructed from the dry twigs and is lined with hair, pieces of sheep’s wool, rags and feathers. Laying of 1-3 (usually 2) eggs is in the end April – May. Both parents incubate and feed juveniles, which fledge in July – August. Autumn migration begins in the end of August, latest birds observed in the end of September. On migration Egyptian Vulture occurs singly or rare in groups by 2-3 birds, on Chokpak Pass recorded 3 and 18 September 2000.
Sources
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.
2
3