Eastern Imperial Eagle
Red Book of the Republic of Kazakhstan
Category III · rare species
Aquila heliaca Savigny, 1809
Қарақұс

1 / 2
adult Karatau mountains, Baurdzhan Momyshuly
juvenile Dongeleksor. Mangystau oblast.
- status in Kazakhstan
- nests here · on migration · winters here
- conservation status
- Red Book of Kazakhstan · III IUCN VUvulnerable
- sizes
- 72–84 cm, wingspan 180–215 cmweight 2.4–4.5 kg
- when to see it
- March — Novemberwinters: December — February
- on the site
- 857 observationslast: 9 Oct 2026
Description
Немного меньше беркута и похож на него общим обликом и охристыми или рыжими перьями на зашейке. В целом более темный, главное отличие - несколько белых перьев на спине, в лопаточной области, расположенные без определенного порядка с каждой стороны спины. Хвост бурый, с темным мраморным рисунком и широкой черной вершинной полосой. Перья подхвостья светлые, контрастирующие с остальным темным низом. При парении крылья расположены в одной плоскости, не приподняты, голова в полете более выдается, чем у беркута и других орлов, хвост чуть короче и обычно в парении и полете сложен. Молодые имеют характерную очень светлую (до бледно-охристого) окраску тела, с бурыми продольными пятнами-штрихами на нижней стороне, которые могут сливаться в поперечную полосу на груди. Нет чисто белых отметин на спине. Низ спины и надхвостье еще более светлые, чем остальной верх тела. Белой продольной полосы на нижней поверхности крыла (как у молодых степных орлов) нет, но есть такие полосы, образованные светлыми каемками кроющих, на верхней поверхности крыла, а также по заднему краю крыльев и хвоста. Внутренние первостепенные маховые (как сверху, так и снизу) светлее остальных маховых перьев. Молодые в полете чаще взрослых держат хвост раскрытым. Взрослый наряд приобретают к возрасту около 5 лет, постепенно становясь все более темными. У полувзрослых птиц покровное оперение очень "пегое" из-за чередования светлых и темных перьев разного возраста. Вес 2.4-4.5 кг, длина 72-84, крыло самцов 54.0-61.5, самок - 58.9-66.5, размах 180-215 см.
Distribution
Breeds widely on plains and foothills in north to Urda, Naurzum, Kyzyltau Mts., Semipalatinsk, Kalbinskiy Altai and foothills of Southern Altai, where one brood recorded in 1998. Widespread occurs on dispersal and migration, including Markakol lake and Kurgaldzhin Reserve. Sometimes observed in winter on Kalbinskiy and Western Altai, and in Chu valley, also at Barsa-Kelmes (winter of 1971-72).
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Subspecies
- Eastern Imperial Eagle Aquila heliaca heliaca
Latest observations
all species photos · 857 →Biology
Rare breeding migrant. Inhabits the small forests and groves in steppe zone, the riparian forests, the sandy deserts with scattered trees, and the foothills of mountain ranges. Appears in southern areas in March and rarely until the end of April; to northern areas arrives in April. Both parents build the nest in trees (pine, spruce, birch, poplar, russian olive, saxaul, tamarisk) at 1-15 m above the ground, or very rarely on the ground; nest is built for 10 days from the dry twigs and is lined with the old grass, rags, hair, horse droppings and green twigs often. Nests are used for some years, birds repair them every year. Laying of 1-3 (usually 2) eggs is in early April – end of May. Both parents incubate for about 43 days. Nestlings hatch in mid-May – June; male brings the prey but female feeds nestlings, which fledge at the age 65-77 days, in July – August. Adult bird with juvenile were recorded 27 September in Altai. Autumn migration begins in mid-September; at Chokpak Pass most birds observed in October. Elsewhere in Kazakhstan the latest birds recorded in late November.
Sources
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.
4
2
4