Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Shikra

Accipiter badius Gmelin, 1788
Мықи
Shikra male 1 / 3

male Aktau, Mangystau region

all species photos · 344 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
30–⁠38 cmweight 190–⁠270 g
when to see it
April — October
on the site
344 observationslast: 5 Sep 2026

Description

Взрослые самцы на спинной стороне буровато-сизые, темя светлее спины, на затылке беловатые пятна, маховые темно-бурые с нерезким светлым поперечным рисунком, боковые рулевые с черноватыми поперечными полосами. Брюшная сторона беловатая с темной продольной полосой на горле и бледным рыжеватым поперечным рисунком, с белым подхвостьем. Самки значительно крупнее самцов. Взрослая самка на спинной стороне бурая, на брюшной стороне беловатая с бурым поперечным рисунком. Радужина красновато-оранжевая, клюв черно-бурый, когти черные, восковица и ноги желтые. От перепелятника отличается светлой окраской и темной продольной полосой на горле. От европейского тювика - светлой окраской, немного меньшими размерами и вырезкой на внешнем опахале пятого махового и внутреннем опахале четвертого махового перьев. Молодые в первом годовом наряде на спинной стороне темно-бурые с рыжеватыми или охристыми каймами перьев, маховые темно-бурые с поперечным рисунком, рулевые серовато-бурые с темно-бурыми поперечными полосами. Брюшная сторона беловатая с бурыми полосами, на груди продольный бурый рисунок, на боках поперечные полосы. Лапы относительно короткие. Это относится как к цевке, так и к пальцам. Крылья относительно длинные. Размеры среднеазиатских птиц: общая длина 30— 38 см, длина крыла 18—23 см, вес 190— 270 г.

Distribution

Nests in Syrdarya, Ile, Karatal and probably Lepsy valleys. The nest with eggs was found 15 June 1972 in lower reaches of Tentek river. Occurs on migration in southern and south-eastern Kazakhstan.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

  • Shikra Accipiter badius cenchroides

Latest observations

all species photos · 344 →

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits the deserts riparian forests with the clearings and shrubs. Appears late, in mid - end April. Latest birds recorded in first decade of May at Chokpak Pass. Nest is built in russian olive, elm, asiatic poplar or apricot tree at 2.5-12 m above the ground; nest is from dry twigs, is lined with dry leaves and bark. Clutches of 2-7 (usually 3-4) eggs is in second half of May - early June, but repeated clutches were recorded in early August. Both parents incubate for 30-35 days from the laying of the first egg; mainly the female incubates, the male feeds it. Both parents feed juveniles, which fledge in mid-end July. Autumn migration begins in mid-August; most birds migrate in end August – early September. At Chokpak Pass, latest Shikra was caught 20 October 1988.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.
Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. "Жизь Животных" том 5. Птицы. Москва. "Просвещение", 1970. "Птицы Казахстана" том 2. "Наука". Алма-Ата, 1962.