Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Northern Goshawk

Accipiter gentilis Linnaeus, 1758
Қаршыға
Northern Goshawk adult 1 / 3

adult VKO Katon-Karagay

all species photos · 246 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
50–⁠68 cm, wingspan 97–⁠127 cmweight 0.6–⁠1.2 kg
when to see it
March — Novemberwinters: December — February
on the site
246 observationslast: 28 Jul 2026

Description

Размеры средние, примерно в 1,5 раза крупнее вороны. Верх тела и крыльев темно-серого цвета, тело и крылья снизу светлые, сплошь испещренные поперечной полосатостью, издали кажутся однотонно светло-серыми. От глаза к затылку проходит широкая черная полоса под белой "бровью". Глаза ярко-желтые. Самка гораздо крупнее самца, имеет явно более тяжелое телосложение, верх тела у нее немного более бурый, чем у самца, имеющего свинцово-серый цвет верха. Несмотря на большую разницу в размерах, легко спутать с перепелятником, особенно самца тетеревятника с самкой перепелятника. В отличие от перепелятника, тетеревятник имеет относительно более короткий, широкий в основании и слегка закругленный хвост, крылья более широкие в области второстепенных маховых и, напротив, более заостренные в кистевой части. С возрастом у взрослых птиц пестрины на нижней стороне тела и полосы на хвосте становятся все менее темными, а весь низ - более светлым. Иногда, чаще - на севере Сибири, встречаются тетеревятники очень светлые, вплоть до совсем белых, с легкими темными наствольными штрихами. Молодые и годовалые сверху бурые, с рыжеватыми или светло-охристыми пестринами, снизу охристые, с продольными темными наствольными пятнами; глаза желтые, гораздо бледнее, чем у взрослых. Полет сильный и маневренный, нередко парят. Вес самцов 600-1200, самок - 800-2000 г, длина 50-68, крыло самцов 30.5-34.8, самок - 34.1-39.5, размах 97-127 см.

Distribution

Breeds in some places of Northern and Eastern Kazakhstan. On migration occurs everywhere. Sometimes occurs on wintering. Please see detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 246 →

Biology

Rare breeding migrant and wintering bird. Inhabits the deciduous, coniferous and mixed forests on plains and in mountains up to 1500 m in Altai and 2300 m in Tien Shan. As it winters in many areas, the spring migration is not pronounced. In non-breeding areas observed in end February to mid-end April (Chokpak Pass, Pskem ridge); in northern regions from March to end May. Nest is built in coniferous or deciduous trees (pine, spruce or birch) at 5-10 m above the ground; nest is from twigs and is lined with dry grass and green twigs. Sometimes old nests of other birds are also used. Clutches of 2-4 eggs is in May - June. Female incubates for about 35 days from the laying of first egg; male feeds it and chicks. Juveniles begin fly in August at age of 50 days. Autumn migration begins in September in northern areas and in October in southern ones.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.