Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Western Marsh-Harrier

Circus aeruginosus Linnaeus, 1758
Саз құладыны
Western Marsh-Harrier male 1 / 3

male Fakeevo, Jangala region, West Kazakhstan oblast

all species photos · 1188 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
48–⁠55 cm, wingspan 110–⁠142 cmweight 400–⁠670 g
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
1188 observationslast: 5 Nov 2026
videos
1

Description

Размерами значительно крупнее вороны, самый крупный и ширококрылый из луней. Сходных видов нет. В окраске самца много серебристо-сизоватого цвета - хвост, большие участки на крыле сверху и почти все крыло снизу; голова, туловище и часть крыла сверху коричневые, может быть больше или меньше светлых охристых или серебристо-серых пестрин, обычно их больше на голове, вплоть до преобладания охристого или светло-серого цвета, концы крыльев черные. Глаза желтые. Самка сверху и снизу темная, от серовато-бурого до шоколадно-коричневого, на голове охристо-желтая или кремовая "шапочка", такого же цвета горло и передний край крыла от основания до кистевого сгиба. Форма этих светлых пятен на голове и крыле очень изменчивы, крыло нередко целиком бурое. Сверху на крыле может быть сизый налет. Глаза коричневые. Молодые в первую осень похожи на самку, но на бурых перьях обычно есть охристые каемки и пятна, снизу на крыле часто бывает светлое пятно в основании первостепенных маховых. Бывают молодые однообразной темно-бурой окраски. Глаза у молодых бурые. Второгодки одеты в целом как молодые, но обычно с более выраженным охристым пятном на переднем крае крыла. Взрослую окраску самцы приобретают на 4-й календарный год. На 3-м календарном году у самца наряд как у взрослого, но серый цвет на крыле и хвосте более темный и с "грязью", нередки элементы ювенильного наряда. Самки одевают взрослый наряд на 3-й календарный год. Телосложение и повадки типичные для луней, полет с V-образно поднятыми крыльями, но конкретное их положение меняется в зависимости от характера и условий полета. Вес самцов 400-670, самок - 540-800 г, длина 48-55, крыло самцов 37.2-41.8, самок - 40.4-43.5, размах 110-142 см.

Distribution

Widespread on breeding and migration, breeds everywhere, except the waterless areas. It winters in south from Shymkent. Please see detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 1188 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits lakes, rivers and reservoirs with cane or reed-mace thickets. Appears mid-March in southern areas, and mid-April in the northern ones. Breeds in separate pairs, not closer than 200 m apart. Nest is built in reed-beds or mace reeds amongst water, on islands or shores; at 5-10 m from water; from twigs, dry reed and grass stems and other vegetation. Clutches of 3-6, more often 4-5 eggs is in mid-April – May. Female incubates for 32-35 days from the laying of first egg, male feed it. Both parents feed juveniles which begin to fly in early July – August. Autumn migration begins in end August, and in northern areas Marsh Harriers disappear in mid-September, but in southern ones in mid-end October only.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.