Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Little Bunting

Emberiza pusilla Pallas, 1776
Шөже сұлыкеш
Little Bunting

Southern Kazakhstan, Zhuantobe.

all species photos · 25 →
status in Kazakhstan
on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
12–⁠15 cm, wingspan 19–⁠26 cmweight 12–⁠20 g
when to see it
October — March
on the site
25 observationslast: 3 Nov 2026

Description

Мелкая овсянка. В окраске наиболее характерен красновато-коричневый цвет головы с черными полосками. Вокруг глаза тонкое, но хорошо заметное белое кольцо. У самки коричневый цвет на голове немного охристее, черный рисунок менее контрастный, чем у самца, но есть более яркие самки и менее яркие самцы, так что надежных внешних признаков пола нет. Осенью окраска такая же, немного более охристая. Молодые в гнездовом наряде похожи на взрослых, но все оперение, более охристое. Наиболее заметный признак молодых - охристая продольная полоса вдоль головы посередине темени (у взрослых она рыжая или красно-коричневая, как щеки). Осенью становятся еще более похожими на взрослых, и надежным признаком возраста (контактным) служит форма рулевых: они у первогодков заостренные, а у взрослых - закругленные. Весной этот признак не работает. Вес 12-20 г, длина 12-15, крыло 6.4-7.8, размах 19-26 см.

Distribution

Occasionally occurs on migration in Irtysh valley, in Western Altai and its foothills, at Semipalatinsk (16 October 1922), near Ust-Kamenogorsk (16 and 26 November 1966), in spur of Ulbisky ridge (10 October 1965), very rarely in Kurgaldzhino Reserve (12 December 1969), in lower reaches of Sarysu river (10 September 1982), on western shore of Sasykkol lake (17 March 1981), in Ile valley (Aydarlykum sand and near Dzarkent 16 November 1899), in Zailiyskiy Alatau ridge in Shubar natural boundary, near Almaty (19 March 1896), near Tashkent and in Western Betpakdala (13 September 2012).
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 25 →

Biology

Rare passage migrant, or rare winter visitor. Occurs in river forests and in steppe bush thickets. In spring one was shot in March, but in autumn and winter singles and small groups observed from mid-October until mid-December.

Sources

Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.