Northern Reed Bunting
Emberiza schoeniclus Linnaeus, 1758
Қамыс сұлыкеші

1 / 2
male Pavlodarskaya obl., Nazarovka
female Karaoy village, Almaty region
- status in Kazakhstan
- nests here · on migration · winters here
- conservation status
- IUCN LCleast concern
- sizes
- 15–19 cm, wingspan 22–28 cmweight 14–25 g
- when to see it
- March — Octoberwinters: November — February
- on the site
- 1066 observationslast: 4 Nov 2026
- videos
- 1
Description
С воробья или несколько меньше. У самца легко узнаваемая внешность благодаря большому черному капюшону и черному галстуку, ошейник и усы белые. Перья крыльев и спины темно-бурые, с широкими рыжими каемками. У самки вместо сплошного черного капюшона - охристо-бурая с пестринами шапочка и примерно такая же маска, нет белого ошейника, есть широкие охристые усы и такая же бровь; вместо галстука -темное ожерелье, от которого на грудь и бока сбегают темно-бурые пестрины. Осенью окраска самки в общем такая же, но светлее, меньше темных пестрин, так как они закрыты светлыми каемками свежих перьев. Самец похож на самку, черные капюшон и галстук сильно замаскированы охристыми каемками, так что могут быть не видны. Молодые в гнездовом наряде похожи на самку, более охристые, с более темными пестринами снизу. После летней линьки становятся более похожими на взрослых, отличаются от них заостренными рулевыми (у взрослых - закругленные). Встречающиеся на территории Казахстана подвиды укладываются в приведенное выше описание. Отличия между подвидами заключаются, в основном, в размере клюва и тональности оперения (смотрите раздел Подвиды). Самца в брачном наряде можно спутать только с самцом полярной овсянки, от которого следует отличать по крупным размерам, наличию рыжих тонов на верхней стороне. Самку, молодых и самца осенью следует отличать от полярных овсянок по размерам, более темному рисунку на голове, темной пояснице. От овсянок-ремезов отличаются отсутствием яркого каштанового цвета на пояснице. Вес 14-25 г, длина 15-19, крыло 7.1-8.7, размах 22-28 см.
Distribution
The thin-billed Reed Buntings breeds in northern parts of Kazakhstan, the thick-billed Reed Buntings breeds in southern parts. In all territory occurs on migration, but in southern Kazakhstan also in wintering. Please see detailed distribution in the section Subspecies.
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Subspecies
- Northern Reed Bunting Emberiza schoeniclus schoeniclus
- Northern Reed Bunting Emberiza schoeniclus passerina
- Northern Reed Bunting Emberiza schoeniclus pallidor
- Northern Reed Bunting Emberiza schoeniclus pyrrhuloides
- Northern Reed Bunting Emberiza schoeniclus harterti
Latest observations
all species photos · 1066 →Species videos · 1
all species videos · 1 →Biology
Common breeding migrant (northern thin-billed group of subspecies wintering in south Kazakhstan) or resident (southern thick-billed group of subspecies). Inhabits bush thickets on marshes (northern group) or reed-beds and riparian thickets (southern group), on migration thin-billed birds occurs on meadows with bushes, in shelterbelts, thickets of tall weeds and in reed-beds; the thick-billed birds in summer occurs in the willow bushes where they breed rarely. In southern Kazakhstan in spring the thin-billed birds begin to migrate from March until mid-April, latest birds observed in early May. In central and northern regions of Kazakhstan Reed Buntings appear in early April, most of birds migrate in second half of April, the latest ones recorded in mid-May. Breeds in separate pairs, pretty close from each other. Nest is located on the ground or on the marsh tussock, and accurate camouflaged by the grass; or in reeds low above the ground or water level. Nest is built from the dry grass and leaves and is lined by the rootlets and hair (thin-billed group); or from the reed leaves and is lined by the reed brooms and thin stems (thick-billed group). Clutch of 4-6 eggs is laid in end of April – mid-June. For 13 days mainly female incubates clutch with some male’s participation. Re-nesting after the loss of first clutch is common. Can rear two broods per year too. Autumn migration begins in September, from northern regions Reed Buntings disappear in end of October. Thick-billed subspecies migrate not so far, as thin-billed ones.
Sources
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Издательство Уральского университета, 2000.
5
2
4