Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Rustic Bunting

Emberiza rustica Pallas, 1776
Құрқылтайрең сұлыкеш
Rustic Bunting male 1 / 3

male Almatinskaja obl. okrest. g. Taldykorgana r. Karatal

all species photos · 68 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN NTnear threatened
sizes
13–⁠16 cm, wingspan 20–⁠25 cmweight 17–⁠23 g
when to see it
June — Octoberwinters: December — February
on the site
68 observationslast: 17 Oct 2026

Description

Немного меньше обыкновенной овсянки. У самца характерный черно-белый рисунок головы, зашеек и вся спина ржаво-коричневые с темными пестринами, такого же цвета "ожерелье" на груди и пятна на боках, брюхо белое. Самка окрашена похоже, но менее контрастно, черный цвет на голове заменен бурым. В осеннем пере самец и самка окрашены сходно, на всем оперении охристый налет, самец отличается от самки белым пятном на затылке (у самок оно бывает редко и небольшое): у самца на перьях шапочки охристая кайма есть только на вершине пера, у самки - на всем пере, кроме самого основания. Молодые в гнездовом наряде похожи на самку, более тусклые, с более выраженным охристым налетом, есть темно-бурые пестрины на груди, на боках коричневые пестрины с темно-бурыми наствольными штрихами, рулевые заостренные. Годовалые самцы отличаются от более старых узкой и тусклой каштановой полосой на груди, часто бывают бурые перья на маске, особенно на ухе. Самку и молодых можно спутать с тростниковыми овсянками, от которых следует отличать по светлому пятну над ухом, перья на темени у ремезов обычно топорщатся в виде небольшого хохолка, пестрины на боках коричневые. Вес 17-23 г, длина 13-16, крыло 7.0-8.1, размах около 20-25 см.

Distribution

Probably breeds on Altai where singing male was observed close to Ridder (26 June 1971) and in Ust-Kamenogorsk vicinity (since 1983). On migration occurs from Volga-Ural interfluves, Ural valley (down to Atyrau), Mangyshlak, Naurzum Reserve (11-17 September 1972), lower reaches of Turgay river (11 and 20 April 1975) eastward to Markakol lake, Zharkent, foothills of Western Tien Shan (Chokpak Pass), and lower reaches of Sarysu river (10 September 1982). In winter observed at Berezovka village on Irtysh valley, at Zharkent, near Almaty and Shymkent.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 68 →

Biology

Rare passage migrant or winter visitor, or probably resident. Inhabits marshy fir-forests, on migration occurs in riparian forests, steppe bush thickets, gardens, thickets of tall-weeds and in shelter-belts. In spring observed in lower Turgay river (11 and 20 April 1975), one male was shot near Kustanay (4 April 1922), but in autumn singles and small flocks up to 10-15 birds were regullarly recorded from mid-September till the second half of January.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.