Yellow-breasted Bunting
IUCN Red List
CR · Critically Endangered
iucn text critically endangered
IUCN assessment: 2017 · iucnredlist.org
Emberiza aureola Pallas, 1773
Алтын сұлыкеш

1 / 2
male VKO Katon-Karagay
female Pavlodar Area, Borly
- status in Kazakhstan
- nests here · on migration
- conservation status
- IUCN CRcritically endangered
- sizes
- 13–17 cm, wingspan 21–26 cmweight 17–29 g
- when to see it
- April — September
- on the site
- 10 observationslast: 19 Jun 2026
Description
Немного меньше обыкновенной овсянки. Самец узнается безошибочно по оригинальному рисунку, образованному сочетанием каштаново-коричневого и ярко-желтого, лицо черное, на кроющих крыла большие белые "эполеты". Самка окрашена гораздо более блекло: низ желтый (бледнее, чем у самца) с темными пестринами на груди и боках, охристая бровь, такая же светлая полоска вдоль темени, вместо "эполет" - неширокая белая полоска. В осеннем пере окраска самца остается узнаваемой, хотя "запачкана" беловатыми (особенно на голове) и бурыми (на "эполетах") тонами, черная маска становится меньше, горло желтое. У самки осенью охристый налет, пестрины менее четкие. Молодые в гнездовом наряде похожи на самку, более однотонные, не имеют каштановых тонов, снизу желтовато-охристые, с более обильными пестринами на груди и боках. От молодых и тусклых самок обыкновенной овсянки отличаются отсутствием желтого на темени (в т.ч. и в основаниях перьев) и коротким хвостом (менее 60 мм). После линьки в конце лета молодые самцы остаются похожими на самку, но уже имеют различимые "эполеты" (с бурой или рыжей "грязью") и заметными каштановыми тонами на голове и пояснице. Годовалые (2-й календарный год) самцы весной имеют неполный брачный наряд: есть белые или желтоватые перья на голове, каштановые участки и "эполеты" с бурым налетом, очень велики индивидуальные вариации окраски. Вес 17-29 г, длина 13-17, крыло 6,8-8,1, размах 21-26 см.
Distribution
Breeds in Western Altai and its foothills, on Irtysh river from Ust-Kamenogorsk down to Semipalatinsk, in Pavlodarskoye Trans-Irtysh area; in upper reaches of Bukhtarma river and on Markakol lake. Lives in Northern Kazakhstan, south up to Kokchetav and Kustanay. In Naurzum Reserve one male observed in June 2001 repeatedly. Not breeds in middle current of Ural valley and in lower reaches of Ilek river. The nearest breeding in Ural valley situated 20 km to south-east of Orenburg. On migration occasionally occurs in Zaysan depression, Kurgaldzhino Reserve and in Alakol lake.
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Subspecies
- Yellow-breasted Bunting Emberiza aureola aureola
Latest observations
all species photos · 10 →Biology
Formerly common, now rare breeding migrant. Inhabits the high grass meadows with bush patches on river valleys and coast of mountain lakes, tussock and sedge marshes with bushes and rare birches on plains, and on river valleys is going up to 1450 m. Appears in late April – early May by day in small flocks, latest migrant observed 23 May 1959 in Kaindinsky pine-grove. Nest is built by female with some help of male on ground or in sedge tussock at 15-20 cm above ground, and concealed by grass very well, for 3-4 days from dry grass stems and leaves and lined with soft grass, roots and hairs. Clutches of 4-5, rarely 6 eggs found in end May – end June. Mainly female incubates with some help of male for 13 days. Both parents feed juveniles, which fledge in July at 13-14 days old. Autumn migration is going to the east. Ural valley leave in end July – early August, Markakol lake in August, latest observed here 26 August 1980. At Alakol lake young female collected 12 September 1987.
Sources
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.
2
2
2
2