Black-headed Bunting
Emberiza melanocephala Scopoli, 1769
Қарабас сұлыкеш
male isatai. Atyrau oblast.
- status in Kazakhstan
- nests here
- conservation status
- IUCN LCleast concern
- sizes
- 15–19 cm, wingspan 24–29 cmweight 18–31 g
- when to see it
- May — July
- on the site
- 11 observationslast: 14 May 2025
- videos
- 1
Description
Размером с желчную овсянку. У самца верхняя сторона желтовато-коричневая. Голова черная. Весь низ лимонно-желтый. Неясный желтый ошейник отделяет черную шапочку от окраски спины. Маховые и рулевые бурые, со светлыми каемками, особенно широкими на плечевых и второстепенных маховых. Крайние рулевые несколько светлее остальных, но без белых пятен. Ноги светло-рогового цвета. Отличаются от всех других овсянок сочетанием ярко-желтого брюшка и черной головы. Клюв буроватый, со светлым основанием, радужина бурая.
Самка почти не отличима от самки желчной овсянки. Сверху зеленовато-серая с темно-бурыми наствольями перьев, желто-коричневая окраска сохраняется лишь на надхвостье. Низ желтый, гораздо бледнее, чем у самцов, с более или менее заметным серым налетом. Голова черная в бурых в мелких бурых пестринах. Молодые похожи на самок. Длина 15-19, размах 24-29 см, масса 18-31 г.
Самка почти не отличима от самки желчной овсянки. Сверху зеленовато-серая с темно-бурыми наствольями перьев, желто-коричневая окраска сохраняется лишь на надхвостье. Низ желтый, гораздо бледнее, чем у самцов, с более или менее заметным серым налетом. Голова черная в бурых в мелких бурых пестринах. Молодые похожи на самок. Длина 15-19, размах 24-29 см, масса 18-31 г.
Distribution
Breeds only near Zhanibek village at area between Volga and Ural rivers (in 1934-1965). In breeding time recorded in July 1933 at Zhurun railway station (in south from Kandagach station); on migration 7 males observed at Aktau rocks (Mangyshlak) in May 6, 1947; one male was observed at Isatai area in May 09,2011 by Oleg Belyalov. June 09, 2016 the singing and showing territorial behavior male and the female located nearby were observed at Isatai village area (Atyrau oblast) by Askar Isabekov.
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Latest observations
all species photos · 11 →Species videos · 1
all species videos · 1 →Biology
Very rare breeding migrant. Inhabits plains with ravines and small hills covered by high grass with bush patches and singly trees. Appears in early May. Nest is built from thin grass stems and lined with soft leaves and horsehairs, in bush or in tree up to 1-1.5 m above ground. Clutches of 4-5, rarely 6-7 eggs from end May. No data about autumn migration.
Sources
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. "Птицы Казахстана" том 5, "Наука", Алма-Ата, 1974. Рябицев В. К., Ковшарь А. Ф., Ковшарь В. А., Березовиков Н. Н. «Полевой определитель птиц Казахстана», Алматы, 2014.
2
3
3