Red-headed Bunting
Emberiza bruniceps Brandt, 1841
Сарғалдақ сұлыкеш


1 / 3
male Kulyktau ridge.
female Kanshengel. Almaty oblast.
juvenile Kanchengel. Almaty oblast.
- status in Kazakhstan
- nests here · on migration
- conservation status
- IUCN LCleast concern
- sizes
- 15–19 cm, wingspan 24–29 cmweight 18–31 g
- when to see it
- April — October
- on the site
- 701 observationslast: 5 Jul 2025
- videos
- 6
Description
Немного меньше обыкновенной овсянки. У самца ярко-желтая окраска всего низа и ярко-рыжая голова; поясница желтая, верх спины желто-зеленый. Нередки индивидуальные вариации в интенсивности и распределении желтого и рыжего. Самка окрашена гораздо более скромно, ее отличительная черта - преобладание в окраске коричневато-песочного цвета, без резких пестрин. Есть слабые темные штрихи на голове и спине и полное их отсутствие на нижней стороне тела (у некоторых годовалых самок бывают штрихи снизу, но очень слабые); желтый цвет есть на подхвостье, на животе тоже часто желтый налет, выраженный очень по-разному, бывает слабый рыжий налет на голове. Осенью самец сохраняет свои основные цветовые признаки, хотя рыжий цвет на голове приглушен беловато-охристыми каемками. Самка осенью окрашена практически так же, как весной. Молодые в гнездовом наряде похожи на самку, отличаются от нее четкими пестринами на темени, груди и боках, но преобладает та же песочная окраска, есть желтый цвет на подхвостье. Осенью молодые похожи на взрослых самок, особенно молодые самцы. У молодых самок много пестрин на зобе, груди и боках. Контактный признак молодых птиц осенью - свежее не обношенное оперение, особенно третьестепенные маховые (у взрослых эти перья летом не сменяются и потому сильно обношены). В отличие от многих других овсянок, во всех нарядах нет белого на крайних рулевых. Вес 18-31 г, длина 15-19, крыло 7.7-9.4, размах 24-29 см.
Distribution
Breeds and occurs on migration in the most parts of Kazakhstan, in north to Dzhanybek station and Bolshoy Uzen at Mokrinskoye village in Volga-Ural area, in Ilek-Utva area, Aktobe steppes, Naurzum Reserve, Kurgaldzhinskaya depression, at Pavlodar Trans-Irtysh area, in Semipalatinsk area, Kalbinskiy Altai, at foothills of Southwest Altai and in Saur.
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Latest observations
all species photos · 701 →Species videos · 6
all species videos · 6 →Biology
Common, in places numerous breeding migrant. Inhabits meadows, river valleys and steppes with bushes, both on plains and in mountains at altitudes to 1400-2800 m; and also near agriculture fields, irrigation channels. On migration occurs in shelterbelts, riparian forests, groves, gardens and thickets of tall weeds. In spring appears in southern regions in end of April to early - mid May; and in northern regions in second half of May. Migrates by morning in flocks of 10-30 birds. Breeds in separate pairs close one to another. Nest is build for 2-4 days from the green and old grass and is lined with dry grass leaves and shrub bast. Only female builds the nest, male only escort her. Nest is placed in various bushes or in juniper trees usually close to the ground but may be at height 4 meters above the ground; or in grass at height 1-2 cm above the ground. Clutch of 2-5 (or very rarely 6) eggs incubated by female for 10-14 days. Both parents feed juveniles which fledge at age 12-13 days old. The autumn migration begins early, from northern areas Red-headed Buntings disappears in mid-end July. Probably migrates mainly by night.
Sources
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.
3
2



