Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Grey-necked Bunting

Emberiza buchanani Blyth, 1844
Жартас сұлыкеші
Grey-necked Bunting adult 1 / 2

adult Almaty area, Syugaty.

all species photos · 246 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
15–⁠18 cm, wingspan 24 cmweight 17–⁠26 g
when to see it
April — October
on the site
246 observationslast: 26 Sep 2026

Description

Похожа на садовую овсянку, немного меньше, более длиннохвостая, тоже имеет красноватый клюв и светлое (белое) кольцо вокруг глаза. Самец отличается от самца садовой овсянки отсутствием зеленоватых тонов на зобе (зоб рыжий, как и остальной низ). Самка отличается по тем же признакам, но менее отчетливо, а также отсутствием темных пестрин на зобе и груди (у садовой - есть). Сезонные изменения окраски незначительны. Молодые уже имеют красноватую окраску клюва, очень похожи на молодых садовых овсянок, отличаются от них отсутствием желтых тонов на горле. Контактный признак - узкие штриховые пестрины на спине (у молодых садовых овсянок - широкие темные). Вес 17-26 г, длина 15-18, крыло 7.2-8.9, размах около 24 см.

Distribution

Breeds in the mountains of Southern, Eastern and Central Kazakhstan, and also in Mugodzhary. Please see detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 246 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits the rocky gorges and mountain slopes covered with sparse short grass and bushes, close to water, at altitudes up to 2000-2700 m. On migration occurs in the gardens, kitchen-gardens, thickets of tall weeds, and fields. Arrives in early April to early May. Last migrants caught at Chokpak Pass in mid–end of May. Breeds in separate pairs. Nest is built on ground under the grass; from the old grass stems and is lined with thin grass and some horsehairs. Clutch of 4-5 eggs is laid in end of May – June, fresh eggs were found also in early July. Juveniles fledge in end of June – July, but sometimes singing males observed in mid-July. Double breeding has not been proven but very probable. Autumn migration is early and begins probably in early August. In southern regions migrates in small flocks of 10-20 birds from mid-August till mid-September.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.