Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Ortolan Bunting

Emberiza hortulana Linnaeus, 1758
Бақ сұлыкеші
Ortolan Bunting male 1 / 3

male VKO Katon-Karagay

all species photos · 477 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
15–⁠18 cm, wingspan 23–⁠29 cmweight 16–⁠30 g
when to see it
April — October
on the site
477 observationslast: 4 Aug 2026
videos
3

Description

Немного меньше обыкновенной овсянки. Самец имеет оливково-серую голову, желтые «усы», желтое горловое пятно и рыжий низ тела. Самка похожа на самца, но более тусклая, по бокам горла и на груди темные пестрины, которых нет у самца. Осеннее оперение взрослых почти как брачное, немного светлее, краски приглушенные. Молодые в гнездовом наряде буроватые, со многими пестринами сверху и снизу, так что издали похожи на коньков, горловое пятно и «усы» желтовато-охристые. После линьки становятся похожими на самку. У молодых самок и части молодых самцов темные пестрины есть не только на груди, но и на боках; пестрины на горле есть у большинства молодых самок и некоторых самцов. Контактный признак первогодков - заостренные рулевые (у взрослых они закругленные), этот признак можно использовать до отлета, весной эти различия становятся ненадежными. Хороший диагностический признак во всех нарядах - кольцо светло-желтого цвета (у молодых - беловатое) вокруг глаза. Клюв и ноги красноватые. Вес 16-30 г, длина 15-18, крыло 8,0-9,7, размах 23-29 см.

Distribution

Breeds in northern part of Kazakhstan, in Ural valley down to Atyrau, in middle current of Emba river, in Kara-Turgay, Karkaralinsk, Tarbagatay, Kalbinskiy and Southwest Altai. In summer, observed on Alakol lake, in foothills of Dzhungarskiy Alatau, Betpak-Dala. Not breeds in Kurgaldzhino Reserve. On migration occurs everywhere.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 477 →

Species videos · 3

all species videos · 3 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits bush thickets interspersed with areas of tall grass and free-standing trees, on plains mainly or in mountains at low altitudes. On migration occurs in steppe ravines, fields, kitchen-gardens, gardens, thickets of tall weeds and villages. In spring arrives in second half of April – early May, migrates in small flocks of 5-50 birds. Latest birds registered at Chokpak Pass May 18, 1968 and in Ile delta in May 30. Breeds in separate pairs close one to another. Nest is located on the ground under the bush twigs or in grass; nest is built for 2-4 days by female from the dry grass and leaves and is lined with soft grass, rootlets, and some of hairs and feathers. Clutch of 4-6 eggs is laid in mid-May – mid-July (re-nesting after loss of first clutch). Only female incubates clutch for 11-12 days. Both parents feed juveniles which fledge starting in mid-June. Autumn migration is early, begins in August. Most of birds fly off in end of August – early September in flocks of several dozen birds; latest birds registered in October 11, 1970 at Chokpak Pass, and in October 22, 1961 and November 1, 1958 in Volga-Ural interfluves near Novaya Kazanka village.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.