Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Pallas's Reed Bunting

Emberiza pallasi Cabanis, 1851
Поляр сұлыкеші
Pallas's Reed Bunting male 1 / 3

male VKO Katon-Karagay

all species photos · 21 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
10–⁠15 cm, wingspan 20–⁠23 cmweight 11–⁠17 kg
when to see it
May — October
on the site
21 observationslast: 17 Oct 2026

Description

Очень маленькая овсянка. Самец - уменьшенная копия самца тростниковой овсянки, отличительные черты окраски - отсутствие явного рыжего цвета на спине (есть слабо выраженные бурые и коричневые тона на светлых каемках перьев), кроме того - очень светлая поясница. У самки светло-коричневая шапочка с неяркими пестринами, светло-коричневое пятно на щеке, темные пестрины на боках, четкие большие черные «усы». У осеннего самца сильный охристый налет, но под ним угадывается черный рисунок головы. У самки осенью окраска практически та же, что и весной. У молодых в гнездовом пере на зобе, груди, боках и темени темные пестрины, каких нет у взрослых. Осенние молодые похожи на самку. Весенняя самка и все птицы осенью отличаются от других овсянок очень светлой коричнево-кремовой окраской и мелкими размерами. Вес 11-17, длина 10-15, крыло 6.3-7.7, размах 20-23 см.

Distribution

Breeding on Ukok plateau in sources of Bukhtarma river in Altai, where common enough, and on Yuzhno-Altaiskiy ridge in Kara-Kaba river sources. Occasionally occurs on migration in Zaysan depression, in Karaganda area (not collected), near Atyrau and Tashkent.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 21 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits the alpine cotton-grass tundra with the dwarf willow bushes on marshy parts, and with dwarf birch thickets on hills at altitudes 2100-2600 m. The spring arrival is not known. Breeds in separate pairs at distance 30-50 m one from another. Nest is built from the dry grass in the birch bushes at height 15-25 cm above the ground. Clutch of 5 eggs is laid probably in early June, because in July 18-19, 1990 in two nests recorded the close to fledge juveniles, and in third one the slightly incubated eggs were found. In autumn migrates in October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Издательство Уральского университета, 2000.