Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Meadow Bunting

Emberiza cioides Brandt, 1843
Қызылқұлақ сұлыкеш
Meadow Bunting male 1 / 3

male Upper Charyn. Kulyktau ridge.

all species photos · 291 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
16–⁠20 cm, wingspan 22–⁠28 cmweight 18–⁠26 g
when to see it
March — Septemberwinters: October — February
on the site
291 observationslast: 6 Aug 2026

Description

Примерно с обыкновенную овсянку, более стройная и длиннохвостая. У самца каштаново-коричневые шапочка, маска и широкая полоса поперек груди, белые бровь и полоса на щеке, черные усы и уздечка. Самка окрашена похоже, но гораздо тусклее: коричневые элементы светлее и бурее, белые - буроватые, на шапочке темные пестрины, образующие полосы. В осеннем оперении широкие светло-охристые каемки существенно маскируют основные цветовые элементы окраски, но птицы остаются узнаваемыми. Молодые в гнездовом наряде похожи на самку, но имеют много темных пестрин на горле, зобе, груди, голове и спине. После летней линьки практически неотличимы от осенних взрослых. Вес 18-26 г, длина 16-20, крыло 7.3-9.0, размах 22-28 см.

Distribution

Breeds and occurs on migration at foothills and middle attitudes in Southwest Altai, in Kalbinskiy Altai, Saur, Monrak, Tarbagatay, in north-eastern part of Dzhungarskiy Alatau up to Bolshoy Baskan river, in Altynemel and Malaysary Mts.; In Tien Shan lives in places in Zailiyskiy and Kirgizskiy Alatau (common at Merke and in Aktokensay). Probably nests in Ketmen ridge and Toraygyr Mts., where recorded in summer. In Kokpek gorge singing male recorded 7 June, and near Charyn canyon observed 6 June 2003. Isolated breeding is known in Karkaralinsk (Kazakh Upland), where 20-25 June 1952 and 11 June 1970 fledglings recorded. On migration and in winter, in addition to said area, occurs also in Chu-Iliyskiye Mts. and in Talasskiy Alatau ridge (Aksu-Dzhabagly Reserve).
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 291 →

Biology

Common resident, in winter nomadic to a short distance. Inhabits the mountain rocky slopes covered with grass, shrubs and isolated trees, at altitudes of 1000-1500 m. In spring migrants are observed in March – mid-April. In breeding sites appears in April. Breeds in separate pairs. Nest is built on the ground, in the bush or tall grass; from the dry grass stems and leaves; and is lined with hair. Clutch of 4-6 eggs is laid in mid-May to mid-July. Probably rears two broods per season. The autumn migration invisible, in non-breeding areas observed from the early September.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Издательство Уральского университета, 2000.