Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Pine Bunting

Emberiza leucocephala S.G.Gmelin, 1771
Ақбас сұлыкеш
Pine Bunting spring male 1 / 3

spring male Almaty area. Charyn.

all species photos · 597 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
16–⁠20 cm, wingspan 27–⁠30 cmweight 25–⁠37 g
when to see it
February — Novemberwinters: December — January
on the site
597 observationslast: 4 Nov 2026

Description

Чуть крупнее обыкновенной овсянки, более длиннохвостая. Самец определяется безошибочно по каштаново-коричневой голове с белой шапочкой и белыми щеками, с черными полосками по бокам темени. У самки темя тоже светлое, песочного цвета, с темными штрихами, образующими продольные полосы, на груди ржавчатая перевязь с бурыми пятнами, по бокам рыжеватого горла темные пестринки. Брюхо у самца и самки белое, поясница ярко-рыжая. У осенних взрослых окраска в общем та же, но несколько замаскирована белесыми (а на белых участках головы - рыжими) вершинками перьев. Молодые в гнездовом наряде похожи на самку, отличаются от нее наличием темных наствольных пестрин на горле, зобе, груди и боках. К осени линяют и становятся похожими на осенних взрослых. У молодых самцов можно видеть на ушных перьях серовато-желтоватый цвет (у взрослых самцов ушные перья серовато-белые); у молодых самок окраска как у взрослых. Контактный признак первогодков (с осени до середины следующего - 2-го календарного - лета) - заостренные рулевые (у взрослых они закругленные). В брачном наряде птицы 2-го календарного года отличаются от более старых несколько более тусклой окраской: у молодых самцов каемки на кроющих крыла узкие, серовато-охристые (у взрослых - коричневые), у молодых самок бывает не развит каштановый цвет на горле и груди и не просматривается белый цвет на шапочке. Во всех нарядах отличаются от обыкновенных овсянок отсутствием желтого в оперении. Вес 25-37 г, длина 16-20, крыло 8.3-9.7, размах 27-30 см.

Distribution

Breeds in Saur, Southwest Altai and Kalbinskiy Altai, in foothills up to Semipalatinsk; lives in Pavlodar Trans-Irtysh area and in forest-steppe of Northern Kazakhstan, in south to Alekseyevka and Karaganda. Episodically breeds in Dzhungarskiy Alatau (at Dzerzhinskoye) and in Tien Shan near Narynkol, at Malyy Topchak in Tekes valley, in Kumurchi gorge, Ketmen ridge, in Kurmekty, Kungey Alatau and in Charyn valley near Aktogay. In summer recorded in Karkaralinsk. On migration occurs in eastern half of Kazakhstan mainly, in west to Syrdarya, but sometimes in Ural valley, down to Atyrau. Wintering sometimes in Zaysan depression, foothills of Dzhungarskiy Alatau and Tien Shan, in Ile delta, but usually in southern Kazakhstan.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 597 →

Biology

Common breeding migrant, in non-breeding areas common winter visitor. Inhabits the coniferous and mixed forests with bush undergrowth and tall grass at altitudes 600-2000 m; on migration and wintering occurs in open lands with shrubs and trees, in shelterbelts, gardens, thickets of tall weeds and in villages. The spring migration in southern Kazakhstan begins in mid-February - early March in flocks of up to 30-40 birds and finishes in mid-April. In northern areas Pine Buntings appears in end of March – early April, migration finishes in the end of April. Breeds in separate pairs. Nest is located on the ground under the bush or grass; nest is built from the dry grass and leaves and is lined with thin stems and sometimes with hair. Probably only female builds nest. Clutch of 4-5, rarely 6 eggs is laid in May to mid-July. Only female incubates clutch. Both parents feed nestling. Rears two broods per season. Autumn migration begins in September - early October in flocks of 10-70 birds (often together with Yellowhammer), and finishes in early November.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Издательство Уральского университета, 2000.