Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Corn Bunting

Emberiza calandra Linnaeus, 1758
Тарышыл сұлыкеш
Corn Bunting

Kastek gorge, Zailisky Alatau ridge, Almaty oblast

all species photos · 509 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
when to see it
February — Octoberwinters: November — January
on the site
509 observationslast: 4 Nov 2026
videos
1

Description

Крупная овсянка, заметно крупнее других овсянок. У взрослых птиц верх серовато-бурый, с широкими наствольными темными пятнами на спине и узкими на голове и надхвостье. Низ беловатый, с крупными темно-бурыми пятнами на зобе и краях горла. Горло и бока туловища в мелких пестринах. Маховые и кроющие крыла темно-бурые. Рулевые светлее маховых, без белых пятен. Ноги светло-рогового цвета. Радужина орехово-бурая. Подклювье светлое, надклювье несколько темнее. Молодые охристо-бурые. Центральная часть перьев спины у них более темная, чем у старых птиц, но широкие охристые каемки по краям опахал создают более светлый тон, на котором контрастно выделяются темные пятна центральной части опахала. Размеры: самцы - крыло 90-105, хвост 72-85, цевка 22.3-27.3, клюв 11.3-14.6 мм; самки - крыло 88-101, хвост 69-79, цевка 21.8-26.8, клюв 11.2-13.3 мм. Вес: самцы - 40.5-57.7; самки - 38.0-50.5 гр.

Distribution

Breeds, occurs on migration and wintering in Southern and South-Eastern Kazakhstan. In occasion occurs in Western Kazakhstan. Please see detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 509 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Common, in places numerous resident, some birds are short-distance migrants. Inhabits the meadows, height-grass bushy steppes at altitudes up to 2000-2800 m, and the agricultural fields adjoined to foothills. On migration occurs in shelterbelts, kitchen-gardens and thickets of tall weeds. Spring migration is well defined in foothills of Western Tien Shan where birds migrate in mid-February - March (first wave) and in end of April – mid-May (second wave). Probably the second wave of migration consists of first-year, second-year specimens, or birds nesting in mountains. On breeding sites appears in mid-February to mid-April. Breeds in separate pairs, quite a close one to another. Nest is located on the ground under the grass or bush; nest is built from the dry grass and is lined with the thin grass and some hair. Clutch of 4-5 eggs is laid in mid-May – June, fledglings were observed from early June to middle of August. Only female incubates clutch for 12-13 days; juveniles feed by both parents and fledge at age 9-12 days old. In the second half of July males stop singing. Autumn migration begins in end of August – early September. At Chokpak Pass the first autumn wave of migrants registered in first ten days of September, the second one from second ten days of October up to end of this month.

Sources

"Птицы Казахстана" том 5. "Наука". Алма-Ата, 1974. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.