Yellowhammer
Emberiza citrinella Linnaeus, 1758
Кәдімгі сұлыкеш


1 / 3
male South Kazakhstan, Dzhabagly v.
female VKO, Ust'-Kamenogorsk
1st-winter Tupkaragan, Mangystau.
- status in Kazakhstan
- nests here · on migration · winters here
- conservation status
- IUCN LCleast concern
- sizes
- 16–20 cm, wingspan 26–30 cmweight 23–36 g
- when to see it
- February — Octoberwinters: November — January
- on the site
- 982 observationslast: 5 Nov 2026
- videos
- 2
Description
С воробья. В окраске самцов доминирует лимонно-желтый цвет, наиболее яркий на голове. Поясница и надхвостье ржаво-рыжие. Окраска изменчива из-за разного развития желтого, каштаново-коричневого и оливкового цветов и различно выраженных пестрин. У самки желтого меньше, чем у самца, больше оливкового и бурого; на груди и боках более четкие темно-бурые пестрины, они есть и на горле, слабо выражен каштановый цвет на груди или его нет. Самцы-первогодки похожи на самок, Годовалые самки тоже выглядят более бурыми, чем более старые. В осеннем пере окраска в общем такая же, яркие лимонные цвета более или менее приглушены зеленовато-серым и каштановым. Молодые в гнездовом наряде имеют очень мало желтого, много темных пестрин на нижней стороне тела, в том числе на горле. В августе - сентябре линяют и становятся похожими на взрослых, надежное отличие - заостренные рулевые (у взрослых они закругленные). От белошапочной овсянки во всех нарядах отличаются наличием желтого в оперении. На голове всегда есть желтый цвет, как минимум - в основании перьев. Есть молодые самки практически без желтого в оперении, их легко спутать с самками белошапочной овсянки. В отличие от них, у обыкновенных овсянок внешние каемки первостепенных маховых, за редким исключением, лимонно-желтые, в том числе и у всех молодых, и у самок. Подкрылья всегда желтые. Вес 23-36 г, длина 16-20, крыло 8,0-9,6, размах 26-30 см.
Distribution
Breeding in middle current of Ural valley (up to Uralsk) and in Aktobe area, on Kokchetav upland (Sarymbetskiy pine forest), in Borovoye, on Ishim valley in Petropavlovsk area, in Karaganda, Pavlodarskoye Trans-Irtysh area, near Semipalatinsk, in Kalbinskiy Altai, in Southwest Altai and its foothills, and in Tarbagatay. On migration and in winter occurs almost everywhere, both on plains and at low altitude in mountains.
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Subspecies
- Yellowhammer Emberiza citrinella erythrogenys
- Hybrid Bunting Emberiza (citrinella x leucocephala)
Latest observations
all species photos · 982 →Species videos · 2
all species videos · 2 →Biology
Common breeding migrant, in non-breeding area common passage migrant or common winter visitor. Inhabits the river valleys, the plain deciduous forests with bushy undergrowth and tall grass; the deciduous, mixed and coniferous forests with bushy undergrowth and tall grass in mountains at altitudes up to 1800 m in Altai. On migration and in wintering occurs in open lands with shrubs and trees, in shelterbelts, gardens, kitchen-gardens, thickets of tall weeds and in villages. In spring in southern Kazakhstan migration begins in end of February – early March; the mass flying away is in mid-March, the last birds recorded in early April. In northern areas appears in second half of March – early April, latest migrants registered in first ten days of May. Breeds in separate pairs. Nest is located on ground under the bush or grass, rare in bush at height 15-20 cm above the ground; nest is built from the dry grass and is lined with the rootlets and hair. Clutch of 4-5, rarely 6 eggs is laid in May to end of July. For 12-14 days mainly female incubates clutch, male sometimes changes female for a short time. Both parents feed nestling which fledge at age 10-13 days old. Autumn migration begins in end of August, mainly occurs in September, and continues up to end of October - November. Yellowhammers migrate in flocks of 20-50 birds, often together with Pine Bunting, Brumbling and Chaffich.
Sources
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Издательство Уральского университета, 2000.
3
3
2

