Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Pine Grosbeak

Pinicola enucleator Linnaeus, 1758
Орман қызылқұнағы
Pine Grosbeak male 1 / 2

male East Kazakhstan, West Altay

all species photos · 63 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
20–⁠24 cm, wingspan 27–⁠35 cmweight 40–⁠65 g
when to see it
February — Novemberwinters: December — January
on the site
63 observationslast: 1 Aug 2026

Description

Коренастая птица размером со скворца. Самец имеет преимущественно карминно-красную окраску в сочетаниях с серым, наиболее ярко окрашены голова и грудь. У самки голова и грудь серовато-желтые, с примесью золотистого или желто-оранжевого на голове, постепенно переходит в зеленовато-серый цвет на спине, боках и животе. У самца и самки крылья бурые, на третьестепенных маховых широкие белые каемки; вершинки больших и средних верхних кроющих второстепенных маховых образуют две издалека заметные полоски, у самцов - розовые, у самок - белые. Сезонные изменения окраски незначительны. Молодые буровато-серые, с желтым налетом на голове и груди, полоски на крыле более или менее охристые. К осени (август - октябрь) гнездовой наряд меняется на первый зимний. В первую зиму и до следующего лета самцы и самки зеленовато-серые, у части самцов голова, грудь и спина оранжевые (с большими индивидуальными вариациями). Самки в первую зиму полностью зеленовато-серые или имеют желтизну на голове, груди и спине, наиболее серые молодые самцы неотличимы от самок. Сходно со щурами из птиц такого размера окрашены только клесты, с близкого расстояния щуры от них отличаются формой клюва, издали - длинным хвостом. Вес 40-65 г, длина 20-24, крыло 10,2-11,5, размах 27-35 см.

Distribution

Inhabits South-Western Altai, probably, winters in Trans-Ural area. Please see detailed distribution in the section "Subspecies".
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 63 →

Biology

Very rare resident. Inhabits cedar and cedar-fir forest, pure or with some spruce and deciduous trees at 1600-2000 m. Breeding in separate pairs. Singing male heard in early July. Nest is built in tree (spruce or cedar) at 2-4 m above ground from thin twigs, rootlets and dry grass with admixture of moss and lichen. Clutches of 3-4 eggs found in mid-June - early July. Nest with eggs found 16 June 1998, 1 July 1974 and 5 July 1998, with small juveniles 2 July 1975, and with feathered juveniles 15 July 1976 and 25 June 1998. Vagrants on plains observed in February, March, April, October and November.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.