Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Baikal Bullfinch

Pyrrhula cineracea Canabis, 1872
Боз суықторғай
Baikal Bullfinch male 1 / 2

male VKO Katon-Karagay

all species photos · 201 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
sizes
13–⁠17 cm, wingspan 22–⁠27 cmweight 22–⁠30 g
when to see it
March — Augustwinters: September — February
on the site
201 observationslast: 22 Mar 2026
videos
1

Description

Телосложением похож на обыкновенного снегиря, немного меньше и стройнее. Самец имеет верх тела нейтрально-серый, как у обыкновенного снегиря, и низ - немного светлее спины, светло-серого цвета. Самка розовато-бурая, как у обыкновенного снегиря, немного более серая, вблизи отличается от нее серым цветом наружного опахала самого внутреннего махового пера (у самки обыкновенного снегиря оно красноватое). Это маленькое, но диагностически важное перышко часто бывает закрыто серыми перьями мантии. Полоска на крыле обычно узкая светло-серая (у самки обыкновенного снегиря - широкая белая или серовато-белая). Вес 22-30 г, длина 13-17, крыло 8.3-9.7, размах около 22-27 см.

Distribution

Breeds in Western Altai on Ivanovskiy and Lineyskiy ridges, in Belaya Uba valley, in Southern Altai, in upper reaches of Bukhtarma river, in depression of Markakol lake and in Kara-Kaba valley. On dispersal and in winter occurs mainly in eastern Kazakhstan, sometimes in west to Semipalatinsk, Kurgaldzhino Reserve and Astana, Almaty, Chu-Iliyskiye Mts. and Syrdarya valley at Kzyl-Orda. Vagrant recorded 18 October 1975 in lower of Ural valley near Atyrau.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 201 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Rare resident, but is common in Altai in winter. Inhabits the fir forests with some deciduous trees, the fir-larch and spruce-birch forests on the river valleys or lakes shore at altitudes 1400-1800 m. On dispersal visits the deciduous forests with shrubs undergrowth, riparian forests, and thickets of tall weeds. In Altai begins to sing in end of February – March and sings until end of May (the singing birds were heard in May 25, 1966 in Kara-Kaba river valley). Breeds in separate pairs fairly far from each other. One nest in birch at height 5 m above the ground was found in May 8, 1975; nest was made from the thin twigs and dry grass and is lined with thin rootlets and hair. Female with dry grass in bill was observed in July 12, 1966. Fledglings recorded in mid-July – first ten days of August, independent juveniles observed in early July. Autumn-winter dispersal begins in August – September, in south-eastern Kazakhstan Grey Bullfinches appear in end of October – early November, and observed up to mid-May.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Издательство Уральского университета, 2000.