Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Red Crossbill

Loxia curvirostra Linnaeus, 1758
Қайшыауыз
Red Crossbill male 1 / 3

male Almaty. Samal.

all species photos · 227 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
14–⁠19 cm, wingspan 27–⁠31 cmweight 29–⁠47 g
when to see it
year-round
on the site
227 observationslast: 3 Nov 2026
videos
5

Description

Птицы плотного телосложения, большеголовые, немного меньше скворца. Клюв толстый, концы надклювья и подклювья перекрещиваются. Окраска взрослого самца от малиново-красной до красно-оранжевой, кое-где бурый налет, особенно в передней части спины. Самка зеленовато-серая, со слабым желтым налетом, поясница и надхвостье зеленовато-желтые. Крылья во всех нарядах почти монотонно бурые. Сезонные изменения окраски самца и самки незначительны, но велики индивидуальные вариации. Молодые в гнездовом наряде оливково-бурые, с многочисленными темными наствольными пестринами, с посветлением на пояснице. Из-за растянутости периода гнездования, очень различны сроки смены нарядов разными особями. Во время линьки из гнездового наряда в полувзрослый у молодых самцов окраска состоит из смеси желтых, оранжевых и зеленовато-бурых тонов; полувзрослые самки оливково-бурые, с наствольными темными пестринами почти по всему покровному оперению, может быть желтый налет на пояснице. Полный взрослый наряд приобретают в конце второго года жизни. В поле с трудом отличимы от клеста-сосновика - в основном потому, что увидеть клестов вблизи удается редко. Имеет меньшие размеры и не столь мощный клюв, который от основания идет на конус (основания надклювья и подклювья не параллельны). Форма и размеры клюва довольно изменчивы. Вес 29-47 г, длина 14-19, крыло 8.9-10.4, размах 27-31 см.

Distribution

Breeds in coniferous forests of Altai and Tien Shan. On dispersals occurs almost everywhere. Please see detailed distribution in section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 227 →

Species videos · 5

all species videos · 5 →

Biology

Common resident in mountains and rare vagrant on plains where may be found in autumn, winter and spring. Inhabits the spruce and fir forests, but on dispersal visits the deciduous forests and tree planting in urban areas. The breeding season is adapted to the time of ripening of the cones of main coniferous trees. In Altai pairs are formed in mid-February – mid-March, the nest with three incubated eggs was found in April 24, 1958; three fledglings with female were observed in April 24, 1981. Dispersal begins in early August, in winter migrates in flocks of 5-15 birds. In Tien Shan (Zailiyskiy Alatau) pairs are formed in end of June - July. Breeds in separate pairs, at distance at least 50-70 m one from another (when population is numerous). Nest is built by female (male escort her) on branch of spruce at height 8-14 m above the ground; nest is from the thin spruce twigs and thick layer of green moss (rare of lichen) with some dry grass and bast. Clutch of 3-5 eggs is laid in end of July to mid-September, but the later clutches are probably the re-nesting. Female incubates clutch 15-16 days. Both parents feed juveniles which fledge at age 16-19 days old. As soon as juveniles become independent birds disperse in flocks. Some observations in Terskey Alatau show that Crossbill breeds in winter (nest with eggs was found in January 27, 1964 at 2300 m).

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Издательство Уральского университета, 2000.