White-winged Crossbill
Loxia leucoptera Gmelin, JF, 1789
Аққанат қайшыауыз

1 / 2
male Petropavlovsk
female Petropavlovsk
- status in Kazakhstan
- on migration
- conservation status
- IUCN LCleast concern
- sizes
- 13–19 cm, wingspan 26–29 cmweight 25–40 g
- when to see it
- August — December
- on the site
- 2 observationslast: 10 Jan 2014
Description
Похож на клеста-еловика, немного меньше, с немного более слабым клювом. Имеет четкое отличие в виде двух белых полос, хорошо заметных как на сложенном, так и на раскрытом крыле и во всех нарядах. Возрастные изменения окраски - как у еловика, встречаются самцы очень яркие. Вес 25-40 г, длина 13-19, крыло 8,5-10,5, размах 26-29 см.
Distribution
Only fifth records of White-winged Crossbill in Kazakhstan: in 20s of November 1971 near Semipalatinsk (Kovshar A.F., 1974); at August
19, 1999 on the lake Sultankeldy (Heinicke, 2006); at August 30, 2002 at
the lake Shangin (Belyalov O.V., 2002); at January 27, 2008 in the upper
river Tautekeli (Starikov S.V., 2009); at December 18, 2013 in Petropavlovsk (Zuban, 2013).
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Latest observations
all species photos · 2 →Biology
Status in Kazakhstan unknown. Probably it rare breeds in highlands of Alati.
Sources
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Издательство Уральского университета, 2000.
2
3