Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

White-winged Grosbeak

Mycerobas carnipes Hodgson, 1836
Арша ементұмсығы
White-winged Grosbeak male 1 / 2

male Observatory, Big Almaty Lake

all species photos · 376 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
when to see it
March — Augustwinters: September — February
on the site
376 observationslast: 25 Oct 2026
videos
5

Description

Крупная ярко-окрашенная птица с мощным клювом. Размером со скворца, но с более длинным хвостом и низкой посадкой. У самца голова, грудь, плечевые и передняя часть спины аспидно-черные. Спина, надхвостье, бока, брюшко и подхвостье зеленовато-желтые. Маховые и рулевые черные, первостепенные маховые с узкими светлыми каемками на наружном опахале и белыми пятнами у основания внешних опахал, образующими «зеркальце». Верхние кроющие крыла черные, большие верхние кроющие с беловато-желтоватыми вершинками, образующими поперечную полосу на крыле. Ноги бурые, когти темно-бурые, клюв черный с более светлым подклювьем. У самки передняя часть аспидно- или буровато-серая. Спина с зеленоватым оттенком. Брюшко серое, бока и подхвостье серовато-зеленовато-желтые. Рулевые черные с узкими зеленоватыми каймами. Размеры: взрослые самцы - крыло 115-125, хвост 90-103, цевка 23-27.2, клюв 15-18.6 мм; годовалые самцы - крыло 110-116, хвост 88-92, цевка 25.2-27, клюв 16.2-17.55 мм; самки - крыло 108-120, хвост 88-98, цевка 23.2-27, клюв 15.1-18.2 мм. Вес: самцы - 55.5 - 70.9; самки - 53.7 - 66.0 гр.

Distribution

Breeds in Tien Shan (Ugam, Talasskiy, Kirgizskiy, Zailiyskiy and Kungey Alatau, Ketmen ridges) and in Dzhungarskiy Alatau. It occupies Saur also. In summer recorded in upper reaches of Bukhtarma valley, that allows assume its breeding in Southern Altai. Probably it lives in places in Tarbagatay. On dispersal and in winter it comes down to foothills and on adjacent plains, reaching Chu-Iliyskiye Mts. In winter observed 29 November 1981 on Markakol lake and in Bukhtarma valley 7 February 1977.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 376 →

Species videos · 5

all species videos · 5 →

Biology

Common (in places rare or accident) resident. Inhabits the juniper forests, bushes and juniper-spruce light forests at altitudes 1900-2500 m in Talasskiy Alatau, and 2200-3000 m in Zailiyskiy Alatau. On dispersal and wintering visits the lower mountain belts and xerophytic mountains with apple-tree, hawthorn, dog-rose thickets. Breeds in separate pairs, at least 100-150 m from each other. Nest is built by female (male escorts her) in juniper or spruce at height 0.4-17 m above the ground; nest is built from the thin twigs, grass stems and some moss pieces and is lined with juniper bast. Clutch of 2-5 eggs is laid in end of March to early September, mainly from mid-May till end of July. Re-nesting after loss of first clutch is common, but some pairs rear two broods per year, that was proved by ringing by rings of different colours. Both parents incubate clutch for 14-16 days and then feed juveniles which fledge at age 20 days old. Dispersal in lower altitudes in flocks of 10-20 birds begins in November, in spring the latest birds observed in foothills in early April.

Sources

"Птицы Казахстана" том 5. "Наука". Алма-Ата, 1974. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.