Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Hawfinch

Coccothraustes coccothraustes Linnaeus, 1758
Кәдімгі ементұмсық
Hawfinch male, summer 1 / 3

male, summer Karamendy settlement, Naurzum region, Kostanai oblast

all species photos · 668 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
16–⁠19 cm, wingspan 31–⁠33 cmweight 40–⁠65 g
when to see it
March — Augustwinters: September — February
on the site
668 observationslast: 3 Nov 2026
videos
2

Description

Размером со скворца. Коренастые птицы с коротким хвостом, большой головой и массивным клювом. У самца голова коричневато-охристая, спина и малые кроющие крыла темно-каштановые. Между охристой головой и темной спиной проходит широкая серая полоса. Вокруг клюва на лбу и боках головы тянется узкая черная полоска, которая внизу доходит до черного горлового пятна. Брюшная сторона светло-серая с винным налетом. Сезонные изменения окраски незначительны, в брачном наряде клюв фиолетово-голубой (местами - до черного), к осени - желто-рогового цвета. Самка тусклее самца, с более узким черным ободком вокруг клюва, маленькими черными горловым пятном и уздечкой, шапочка и поясница более серые, винный налет на нижней стороне тела слабее. У самки цвет внешних опахал второстепенных маховых серебристо-серый, на сложенном крыле они образуют светлое поле, какого нет у самца (у него этот участок черный, с сине-фиолетовым блеском). Молодые еще тусклее самок, с желтовато-оливковой головой и округлыми темными пятнами на нижней стороне тела. Рисунок на крыле как у взрослых, но черный цвет тусклый, белые полоски на внутренних опахалах маховых перьев узкие, вершины внутренних первостепенных маховых имеют гораздо менее выраженную фигурную форму, чем у взрослых. К осени молодые линяют и становятся похожими на взрослых. Вес 40-65 г, длина 16-19, крыло 9.5-10.7, размах 31-33 см.

Distribution

On occasion breeds in Altai and Western Tien Shan. On migration and wintering occurs almost everywhere. Please see detailed distribution in section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

  • Hawfinch Coccothraustes coccothraustes coccothraustes
  • Hawfinch Coccothraustes coccothraustes humii

Latest observations

all species photos · 668 →

Species videos · 2

all species videos · 2 →

Biology

Rare resident on the migrations and wintering occurs widely but is rare overall. Inhabits the deciduous forests, gardens (apple, cherry-plum, walnut) and vineyards near the villages. On migration occurs in riparian forests, shelterbelts, groves and gardens. In Altai fledgling with female were recorded in May 31, 1970. Autumn migration of birds of nominate subspecies (singly or in small flocks) begins in second half of August, but in some years in September or even in October. In spring migrates in March - April, latest birds were observed in April - May (in Almaty in May 18, 1962). In end of April birds of subspecies humii observed in pairs. Female begins to lay eggs in second half of May. Juvenile was shot in August 18, the moulting bird was collect in October. No other data.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Издательство Уральского университета, 2000. "Птицы Казахстана" том 5. "Наука". Алма-Ата, 1974.