Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Blyth's Rosefinch

Carpodacus grandis Blyth, 1849
Қызғылт құралай
Blyth's Rosefinch male 1 / 2

male Zhabagly. Southern Kazakhstan.

all species photos · 18 →
status in Kazakhstan
winters here
when to see it
January — February
on the site
18 observationslast: 26 Jan 2020

Description

Очень похожа на арчовую чечевицу. Самец отличается более яркой беловато-розовой бровью, которая не заходит на лоб, темная шапочка доходит до клюва (у арчовой бровь менее отчетливая, но заходит на лоб, он светлый, шапочка менее выражена). Самка и годовалый самец отличаются от самки годовалого самца арчовой чечевицы наличием светлой брови. Другие сходные виды – большая чечевица, красный юрок.

Distribution

Breeds in Western Tien Shan on territory of Uzbekistan, in upper reaches of Pskem river (Maydantal and Charalma valleys) and in Chatkal ridge (Palatkhan, Karaarcha valleys). At 27 June, 8 and 25 July 2003 several birds recorded at Teparsay and Aksarsay, near 5 km of Kazakhstan’s border. In winter come down to foothills, up to Tashkent. In January-February 2014 recorded in Zhabagly village (Southern Kazakhstan).
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 18 →

Biology

Rare resident. Inhabits middle and upper parts of juniper belt on dry rocky slopes with Caragana, Lonicera and barberry bushes. Biology in Kazakhstan not known, but in Tadjikistan it lives at 2000-3000 m. In mid-May observed in pairs. Nest is built in juniper at 1.3 m above ground; nest is built from juniper bast and lined with thin grass and hair. Clutch of 4 eggs was found at 4 July 1963, independent juveniles observed in end June – early July.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.
Рябицев В.К. (общ. ред.). Птицы Средней Азии: справочник-определитель: в 2 т. Москва; Екатеринбург: Кабинетный ученый, 2019