Red-mantled Rosefinch
Carpodacus rhodochlamys Brandt, 1843
Арша құралайы

1 / 2
male Kimasar. Ile Alatau ridge.
female GAISH, Zailiyskiy Alatau
- status in Kazakhstan
- nests here · winters here
- conservation status
- IUCN LCleast concern
- when to see it
- April — Septemberwinters: October — March
- on the site
- 330 observationslast: 4 Dec 2022
- videos
- 2
Description
Арчовая чечевица крупнее воробья и довольно длиннохвоста. У взрослого самца перья лба, бровей и щек серебристо-розовые, плотные и заостренные. Темя и спина серовато-розовые с четкими черно-бурыми наствольями, надхвостье розовое. Малые кроющие крыла пурпурно-розовые, средние и большие - бурые с розовыми каймами. Маховые и рулевые темно-бурые с розоватыми каймами наружных опахал. Низ розовый, на боках редкие черно-бурые настволья. Подкрылья беловатые с розовым налетом. Клюв темно-бурый, подклювье более светлое. Ноги светло-бурые, ногти темно-бурые. Радужина бурая. Самка сверху темно-бурая с узкими светлыми серовато-охристыми каймами на каждом пере, снизу охристо-беловатая с четкими темно-бурыми наствольными пятнами. В свежем оперении у самцов сверху развит охристо-розоватый или серовато-розовый, у самок - серовато-охристый налет. Годовалый самец не отличается от самки. Молодые в гнездовом наряде похожи на самку, но на верхней стороне светлые каймы более широкие, а на нижней темные продольные пестрины уже и менее четки. Оперение более рыхлое и мягкое. Размеры: самцы - крыло 82-88, хвост 77-84, цевка 21.7-25, клюв 9.9-11.5 мм; самцы годовалые - крыло 83-87, хвост 74-79, цевка 22.5-23.8, клюв 10-11.1; самки - крыло 82-88, хвост 74-86, цевка 22.2-25, клюв 9.8-11.9. Вес: самцы 35.9-48.3, самки 35-50 гр.
Distribution
Breeds in Tien Shan, to east from Talasskiy Alatau ridge, in Dzhungarskiy Alatau, and also in Saur ridge. Probably lives in Tarbagatay, though confirming data is not present. On dispersal and in winter comes down to foothills and on adjacent plains, reaching up Tashkent, Shymkent, Chu-Iliyskiye Mts., Ile delta, Dzhungar Gates and Zaysan depression.
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Latest observations
all species photos · 330 →Species videos · 2
all species videos · 2 →Biology
Common, in places rare resident. Inhabits the upper spruce forests belt and the juniper thickets with glades at altitudes 1900-2800 m in Talasskiy Alatau, 2200-2900 m in Zailiyskiy Alatau, and 1500-1700 m in Saur. On dispersal and wintering visits the shrubby deciduous and riparian forests. Pairs are formed in end of March - April. Breeds in separate pairs, at distance at least 20-100 m from each other. Nest is built for 7-16 days by female (male escort her) in spruce or in juniper at height 0.5-14 m above the ground; nest is built from twigs and dry grass and is lined with hair. Clutch of 2-5 eggs is laid in end of May – early June (Talasskiy Alatau) or in early June to early August, mainly in mid-June – first ten days of July (Zailiyskiy Alatau). Rears one brood per season, re-nesting after loss of first clutch is common. Only female incubates clutch for 14-18 days, male feeds her. Both parents feed juveniles which fledge at age 15-16 days old. Scattered in the foothills and adjacent plains in October-November (usually after cold snaps and snowfalls) where there is up to the end of March.
Sources
"Птицы Казахстана" том 5. "Наука". Алма-Ата, 1974. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.
2
3
2
2
