Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Eurasian Goldfinch

Carduelis carduelis Linnaeus, 1758
Кәдімгі пайыз
Eurasian Goldfinch adult 1 / 2

adult Taraz

all species photos · 468 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
13–⁠16 cm, wingspan 23–⁠29 cmweight 13–⁠21 g
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
468 observationslast: 8 Oct 2026
videos
3

Description

Немного меньше воробья. У взрослых птиц вокруг клюва ярко-красное лицевое пятно, щеки белые, темя, затылок и бока шеи черные. Спина коричнево-бурая, с охристым оттенком. Брюшная сторона белая, на груди два почти сливающихся друг с другом коричнево-охристых пятна. Хвост черный. В полете издали видны большие желтые поля на крыльях и белое надхвостье. Сезонные изменения в окраске несущественны. Самец и самка выглядят одинаково. Отличить самку (не очень надежно) можно на близком расстоянии: красный цвет на лице не заходит за глаз (у самца - заходит). Кроме того, у взрослого самца (более 1 года) сгиб крыла черный, а у самки - с буроватыми пятнышками. У молодых в гнездовом наряде вся голова рыжевато-бурая, без черного и красного, на спине и снизу много бурых пестрин, но окраска крыла - как у взрослых, немного тусклее. К концу лета (поздние выводки - к осени) линяют во взрослый наряд. Вес 13-21 г, длина 13-16, крыло 7.4-9.1, размах 23-29 см.

Distribution

Breeds in Northern Kazakhstan. On migration and on wintering occurs in the Volga-Ural interfluve; in Northern and Southern Kazakhstan. For details please see Subspecies chapter.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 468 →

Species videos · 3

all species videos · 3 →

Biology

Common breeding migrant; common winter visitor on most of non-breeding areas. Inhabits the deciduous, mixed and coniferous forests with bushes and glades, riparian forests, gardens, parks and tree planting in urban areas. On migration and in wintering visits the kitchen-gardens, cereal fields (sunflower especially), riparian forests, treeless open country, shelterbelts and thickets of tall weeds. In breeding sites appears in March - early April; latest birds leave the wintering sites in mid-April, in Aksu-Dzhabagly Reserve the last birds were recorded in early May. Nest is built in tree from the dry thin grass and rootlets mixed with plant fuzz, and is lined with fuzz and hair. Only female constructs the nest. Clutch of 3-6 (usually 4-5) eggs is laid from mid-May; juveniles fledge in mid-June – first ten days of July. Probably rears two broods per season. Dispersal begins in August, in Almaty appears from mid-September, in lower reach of Ural river, in Emba valley and at Chokpak Pass first birds registered in October.

Sources

Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Издательство Уральского университета, 2000. "Птицы Казахстана" том 5. "Наука". Алма-Ата, 1974.