Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Grey-headed Goldfinch

Carduelis caniceps Vigors, 1831
Бозбас пайыз
Grey-headed Goldfinch adult 1 / 2

adult Shygan cardoon. National Park Altyn-Emel

all species photos · 880 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
15–⁠17 cm, wingspan 25–⁠30 cmweight 17–⁠23 g
when to see it
April — Augustwinters: September — March
on the site
880 observationslast: 1 Nov 2026
videos
4

Description

Очень похож на черноголового щегла, подвидом которого прежде считался, и от которого отличается отсутствием черного на голове и чисто белого во всем оперении, а также несколько более крупными размерами. Голова того же цвета, что спина, на лице красная маска. Молодые в гнездовом наряде практически неотличимы от молодых черноголовых щеглов. Признаки пола и возраста - как у черноголового щегла, с поправками на особенности окраски. Вес 17-23 г, длина около 15-17, крыло 7.9-8.6, размах ок. 25-30 см.

Distribution

It breeds in the mountains and foothills east and south east of Kazakhstan. More detailed distribution please see in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 880 →

Species videos · 4

all species videos · 4 →

Biology

Common, in places abundant resident or short distant migrant. Inhabits the groves, gardens, forests in flood-lands, mountain deciduous and coniferous forests with shrubs and glades, at altitudes up to 1700 m in Altai and 2600 m in Tien Shan. Also lives in towns and villages. On migration visits fields (especially sunflower ones), kitchen-gardens, shelterbelts, forestless low mountains and thickets of tall weeds. Nest is located in tree (poplar, birch, elm, maple, oak, spruce, apple, pear, cherry, apricot) or in bush (juniper) at height 1.5-20 m above the ground; nest is built for 7-12 days by female from the dry thin grass and rootlets mixed with plant fuzz (of poplar mainly) and is lined with hair and fuzz. Clutch of 3-5 (usually 4) eggs is laid from mid-April to early August, mainly in May - June. Female incubates clutch for 12-13 days. Both parents feed offspring which fledge at age 12 days old, from end of May to late of August. Usually rears two broods per season, re-nesting after loss of first clutch is common. In autumn and winter disperses in flocks of up to several dozen birds; the distance of migration is unknown, but some birds from Altai reach Almaty.

Sources

Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Издательство Уральского университета, 2000.