Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Eurasian Siskin

Carduelis spinus Linnaeus, 1758
Шыпшық
Eurasian Siskin male 1 / 2

male Almaty, Republic Square

all species photos · 790 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
11–⁠14 cm, wingspan 19–⁠23 cmweight 10–⁠18 g
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
790 observationslast: 2 Nov 2026
videos
6

Description

Мелкие птицы, немного крупнее пеночек. Окраска самца состоит из сочетаний черного, зеленого и желтого. У самки окраска менее контрастна, и в первую очередь заметно отсутствие сплошной черной шапочки, верх головы зеленовато-серый, с темными пестринами, много пестрин на нижней стороне тела. Осенью, в свежем оперении, окраска слегка приглушена бурыми каемками на покровных перьях, что особенно заметно на шапочке у самца. Однако, все видовые и половые признаки хорошо различимы. Молодые в гнездовом наряде еще более тусклы, чем самки, с явным бурым цветом головы и верха корпуса; поясница темная, рисунок крыла и хвоста - как у взрослых, но желтый цвет не столь яркий. К осени приобретают окраску как у взрослых, отличаются более тусклыми и узкими желтыми полями на крыльях. Во всех нарядах есть желтые пятна по бокам хвоста, на пояснице и на крыльях, наиболее ярки они у взрослых самцов. Хвост с довольно глубокой вырезкой. Клюв в сравнении с другими вьюрковыми относительно длинный и заостренный. Отличаются от зеленушек мелкими размерами, наличием пестрин и черных элементов в окраске. Вес 10-18 г, длина 11-14, крыло 6.9-7.8, размах 19-23 см.

Distribution

Breeding in Kokchetav upland (about Schuchie), in Karkaralinsk vicinities and in Kent mountains. In July singles observed in Western Altai on Belaya Uba and Bystrukha valleys, but breeding not established. In Dzhungarskiy Alatau pairs observed in July, but no data about breeding exist. On migration occurs everywhere, from Volga-Ural area up to Markakol lake in Altai. Wintering in southern half of Kazakhstan, in south from lower of Ural river (near Yamanka), Kurgaldzhino Reserve, Irtysh valley between Semipalatinsk and Ust-Kamenogorsk and on Markakol lake.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 790 →

Species videos · 6

all species videos · 6 →

Biology

Very rare breeding migrant, but common passage migrant or winter visitor on most of non-breeding territory. Inhabits the pine-birch forests on granite rocks of Kazakh Upland, on migration and wintering prefers the birch groves, shrub thickets, shelterbelts, shrubby deciduous forests on rivers valleys, and the thickets of tall weeds. No one nest was found in Kazakhstan. Broods with flying juveniles were observed from first ten days to end of July. Autumn migration begins in mid-end September or in some years only in early October. Most common the small flocks of 10-15 birds, but sometimes the flocks of 50-100 birds may be observed. In spring disappears in wintering sites in March - April, some birds linger up to early – mid-May.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Издательство Уральского университета, 2000.