Common Chaffinch
Fringilla coelebs Linnaeus, 1758
Жаурауық


1 / 3
spring male Ust-Kamenogorsk city, Irtysh river
autumn male Almaty, Samal
female South Kazakhstan, Akbiik v.
- status in Kazakhstan
- nests here · on migration · winters here
- conservation status
- IUCN LCleast concern
- sizes
- 14–18 cm, wingspan 24–29 cmweight 16–28 g
- when to see it
- March — Septemberwinters: October — February
- on the site
- 1711 observationslast: 4 Nov 2026
- videos
- 5
Description
С воробья. У самца весной верх головы, зашеек и бока шеи голубовато-серые, лоб черный. Спина коричневая, надхвостье желтовато-зеленое. Вся нижняя сторона туловища и бока головы винного цвета, более яркого на голове и груди. Маховые темно-бурые с узкими желтыми краями наружных опахал. Рулевые темно-бурые, крайняя пара - белая с темным вершинным пятном. В свежем осеннем пере голова коричневатая с серым налетом. Самка весной и осенью буровато-серая, отличается от самки юрка отсутствием рыжего на груди и на кроющих крыла, отсутствием белого на пояснице. У самца и самки есть общие характерные признаки - белые "эполеты" на плечах и желтоватая или белая полоса вдоль крыла, хорошо видимые в любое время года как на раскрытом, так и на сложенном крыле. На боках нет темных пестрин. Молодые в гнездовом наряде окрашены в общем как самка, отличаются от нее более светлым пятном на затылке, более светлым низом тела, маленькими "эполетами". К осени молодые становятся похожими на взрослых, отличать их можно только при контактном осмотре по заостренным и более светлым центральным рулевым перьям (у взрослых они закругленные). Вес 16-28 г, длина 14-18, крыло 7.8-9.7, размах 24-29 см.
Distribution
Breeds in Ural valley in south to Yamanka; in Naurzum Ara-Karagay pine forest; in Kokchetav upland (at Zerendinskoye, Beloye, Schuchie, Borovoye lakes and near Troitskoye village); in Ishim valley at Petropavlovsk; in tape pine woods of Pavlodarskoye Trans-Irtysh area; in Semipalatinsk area; in Kalbinskiy Altai and Southwest Altai (in Ulba, Bukhtarma rivers valleys and in Markakol lake). Isolated nesting was found at June 15, 2013 in gorge Eastern Rgaity (Zhetyzhol rodge, Tien Shan). Probably it nests also at Karkaralinsk and in Tarbagatay ridge. Occurs on migration throughout. Winters in southern half of Kazakhstan, in south from Furmanovo in Volga-Ural area; Kurgaldzhino Reserve and Semipalatinsk.
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Subspecies
- Common Chaffinch Fringilla coelebs coelebs
Latest observations
all species photos · 1711 →Species videos · 5
all species videos · 5 →Biology
Common breeding migrant, in non-breeding areas numerous passage migrant or common winter visitor. Inhabits the deciduous forests in rivers valleys, the birch groves on hummock marshes, the dry light pine forests without bushes, or mountain forests at altitudes up to 1450 m. On migration occurs in shelterbelts, riparian forests, groves, kitchen gardens and thickets of tall weeds. In spring in southern areas migrates from the end of February – early March until the end of April – early May in flocks of several dozen or several hundred birds, often together with Brambling; but in northern areas migrates from mid-April to first ten days of May. Breeds in separate pairs. Nest is located on tree at height 1.5-15 m above the ground; nest is built from the thin grass, rootlets, moss and lichen and is lined with hair. Clutch of 4-6 eggs is laid from April to early June, female incubates clutch for 12-13 days. Both parents feed nestlings which fledge at age 12-14 days old, in end of May to late July. Autumn migration begins in mid-August – early September, the intensive migration flight is observed in Ural valley and along the foothills of Tien Shan where flocks of several hundred birds often observed.
Sources
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.
В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Издательство Уральского университета, 2000. "Птицы Казахстана" том 5. "Наука". Алма-Ата, 1974.
В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Издательство Уральского университета, 2000. "Птицы Казахстана" том 5. "Наука". Алма-Ата, 1974.



