Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Eurasian Linnet

Acanthis cannabina Linnaeus, 1758
Шоңайнақ
Eurasian Linnet spring male 1 / 3

spring male Big Boguty mountains, Almaty oblast

all species photos · 568 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
13–⁠16 cm, wingspan 22–⁠26 cmweight 14–⁠24 g
when to see it
February — Octoberwinters: November — January
on the site
568 observationslast: 11 Oct 2026
videos
1

Description

Меньше воробья. Самец в брачном наряде легко узнаваем по рыже-коричневым спине и верху крыльев, серой голове, по красным пятнам на лбу и боках груди. У самки нет красных пятен, окраска малоприметная: верх бурый с коричневым оттенком на спине, верхе крыльев, груди и боках, на груди и боках продольные пестрины. Она похожа на самку домового воробья, отличается от нее наличием пестрин на голове и груди и более стройным телосложением; от самки чечевицы отличается также более легкой фигурой, наличием белого по бокам хвоста; от чечетки и горной чечетки, а также от самок домового воробья и чечевицы отличается белесыми наружными краями первостепенных маховых, образующими на сложенном крыле светлое поле. У самца в осеннем пере все характерные цветовые пятна скрыты под охристо-бурыми, рыжими и коричневыми каемками перьев, он похож на самку, но в целом более рыжий, заметен контраст между коричневой спиной и буровато-серой головой, нет четких пестрин на груди и боках. Молодые до августа - октября похожи на самку, но оперение туловища и головы более монотонно охристо-бурое, светлые каемки на внешних опахалах маховых и рулевых имеют охристый оттенок. Осенью во взрослом наряде с трудом отличимы от взрослых на расстоянии по охристому налету на светлом крыловом поле и иногда - на крайних рулевых. В брачном наряде у годовалых самцов красные пятна на груди маленькие. Вес 14-24 г, длина 13-16, крыло 7.2-8.6, размах 22-26 см.

Distribution

Doesn't occur in large central territory of Kazakhstan. Breeds in mountains and foothills of Eastern, South-Eastern and Southern Kazakhstan, and probably in valley of middle current of Ural and Ilek rivers. On migration occurs in said territories and in Western Kazakhstan. Winterns in foothills of Tien Shan. The detailed distribution in Kazakhstan please see in the Subspecies chapter.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 568 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Common, in places abundant breeding migrant. Inhabits the shrubby forest edges and open places with meadow-steppe vegetation, on plains and in mountains at altitudes from 500-700 up to 2800-3000 m. On migration occurs on cereal fields (sunflower fields especially), in shelterbelts, gardens, treeless xerophytic mountains, and in thickets of tall weeds. Appears in end of February – early March (latest in mid-April) in south of Kazakhstan, and in end of March – early April in northern areas. Migrates mainly in flocks of 25-40 birds, but sometimes in small groups and in pairs. Breeds in separate pairs quite a far one to other. Nest is built by female (male escort her) in bush (deciduous or juniper), tall grass (Lasiagrostis, wormwood), rare in pine or on the ground under the grass; nest is from thin twigs, grass and rootlets and is lined with hair and plant fuzz. Clutch of 4-5 eggs is laid in first ten days of April to mid-July. Female incubates clutch 13-16 days, both parents feed nestling which fledge at age 12-14 days old, in first ten days of June to end of August. Long breeding season is explained not only by different phenology on different altitudes, but also by re-nesting after loss of first clutch, and double breeding per season in some places. After fledging broods for some time disperse, then join in flocks, and in end August – September begin to migrate in groups of 20-50 birds. In Ural valley birds migrate in October mainly. Winters in southern Kazakhstan in small numbers.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Издательство Уральского университета, 2000.