Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

European Greenfinch

Chloris chloris Linnaeus, 1758
Жасылтуылжық
European Greenfinch male 1 / 3

male Almaty, Republic Square

all species photos · 855 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
14–⁠17 cm, wingspan 26–⁠30 cmweight 24–⁠33 g
when to see it
February — Octoberwinters: November — January
on the site
855 observationslast: 2 Nov 2026
videos
4

Description

С воробья. Телосложение плотное, хвост короткий, с отчетливой выемкой. Клюв сильный конический. В окраске самца доминирует оливково-зеленый цвет; на груди, животе и пояснице - зеленовато-желтый. Самка темнее, оливково-бурая, с более светлым низом, на спине темные штрихи (издали не видны), поясница с желтым оттенком. Сезонные изменения окраски несущественны. Молодые похожи на самку, но заметно светлее и с темными пестринами почти по всему телу. К осени линяют во взрослый наряд. Во всех нарядах характерные видовые маркеры - ярко-желтые пятна на крыльях и по бокам хвоста. От чижей отличаются крупными размерами и отсутствием темных и желтых пятен на голове, характером распределения желтого на крыльях. Вес 24-33 г, длина 14-17, крыло 8.1-9.5, размах 26-30 см.

Distribution

Breeds in Ural valley; in Southern Kazakhstan in Syrdaria and foothills of Tien Shan. The breeding range extended in northern part of Kazakhstan, and to east in foothills of Tien Shan. The detailed distribution please see in chapter Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 855 →

Species videos · 4

all species videos · 4 →

Biology

Common, in places rare short distance migrant. Inhabits the deciduous and juniper forests with bushes and glades, the gardens and roadside thickets in towns and villages, on plains and in mountains at altitudes up to 2000 m. On dispersal and wintering visits the cereal fields (especially sunflower), shelterbelts, gardens, kitchen-gardens and thickets of tall weeds. In southern Kazakhstan appears in mid-February – early March, latest migrants registered in mid-May; in Uralsk area appears in April. Breeds in separate pairs at distance 60-150 m from each other. Nest is located on elm, willow, juniper, poplar, apple-tree and apricot-tree at height 2.8-12 m above the ground; nest is built by female from the thin twigs, grass stems and rootlets and is lined with hair and feathers. Clutch of 4-6 eggs is laid in early April to end of June, female incubates clutch for 12-14 days. Both parents feed juveniles which fledge at age 13-14 days old. Rears two broods per season, re-nesting after loss of first clutch is common. Autumn migration begins in end of August – early September in flocks of 8-30 birds, and continues up to end of October. Some birds observed in winter time from November to February.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Издательство Уральского университета, 2000. Ф.Ф.Карпов.
Гнездование зеленушки в низовьях р. Урал // Selevinia, 2007, т. 15