Red-fronted Serin
Serinus pusillus Pallas, 1811
Қызылтелпекті құнақ

1 / 2
male Kazachka river, Ile-Alatau National Park
1st winter Almaty, Republic Square
- status in Kazakhstan
- nests here · winters here
- conservation status
- IUCN LCleast concern
- when to see it
- March — Septemberwinters: October — February
- on the site
- 472 observationslast: 1 Nov 2026
- videos
- 4
Description
У взрослых самцов в брачном наряде лоб и передняя часть темени блестяще-желто-красные, остальной верх и бока головы, горло, шея, грудь матово-черно-бурые. Зашеек, спина и верхние кроющие крыльев черно-бурые с желто-охристыми каемками. Первостепенные маховые с желтыми каемками, второстепенные с зеленовато-желтоватыми основаниями и белесыми каемками. Светлые основания второстепенных маховых и каемки верхних кроющих образуют на сложенном крыле зеленовато-желтоватую поперечную полосу, за которой следует бурое поле. Рулевые бурые с зеленовато-желтоватыми каемками. Брюшко и бока охристо-желтоватые, иногда с зеленоватым оттенком, в широких темно-бурых пятнах. Самка по окраске отличается от самца только меньшим размером красного пятна на лбу - у самки оно не заходит обычно за уровень глаз. В зимнем наряде, более мягком и пушистом, взрослые светлеют, так как свежие перья имеют широкие белесые каемки. Радужина бурая, клюв и ноги черные. Молодые в гнездовом наряде отличаются преобладанием в окраске светлых коричневых тонов. Лоб и темя у них коричневатые, но не ровные, так как центры перьев темнее краев. Щеки коричневато-бурые, горло и грудь светло-коричневые, брюшко и бока охристо-коричневатые в темных штриховых наствольных пятнах. Верхняя сторона коричневатая в продольных бурых пятнах. В этом наряде молодые пребывают до первой осенней линьки. Во втором наряде молодые становятся похожими на взрослых, но отличаются тем, что голова у них сплошь буровато-коричневая и на лбу нет красного пятна. Отдельные красные перья на лбу начинают появляться только в декабре (да и то не у всех), и только к апрелю пятно становится сплошным, как у взрослых. Размеры: самцы - крыло 73-79, хвост 53-59, цевка 13.7-15, клюв 7.2-8.0 мм; самки - крыло 70-77, хвост 53-59, цевка 13-15, клюв 7-7.7 мм. Вес: самцы - 10.0-13.5, самки - 9.5-13.5 гр.
Distribution
Breeding everywhere in forests of Tien Shan, from Pskemskiy and Ugamskiy ridges to east, in Dzhungarskiy Alatau and in Saur. Summer observation on Southern Altai not confirmed. On dispersal and in winter comes down to foothills and on adjacent plains, reaching up to Malay Sary Mts., Chu-Iliyskiye Mts. and Chu valley near Furmanovka. At once a flock of 12 birds recorded in Kurgaldzhino Reserve in mid-April 1999.
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Latest observations
all species photos · 472 →Species videos · 4
all species videos · 4 →Biology
Abundant resident or short-distance migrant. Inhabits the spruce light forests and juniper forests with bushes and grass vegetation at altitudes 1500-1800 m in Talas Alatau and 3000-3200 m in Zailiyskiy Alatau. On dispersal and wintering occurs in low forestless mountains, in bushy foothills and adjacent plains, shelterbelts, gardens and thickets of tall weeds. In breeding sites appears in mid – end March (last birds disappears in foothills in mid-March). Breeds in separate pairs, quite a far one from another. Nest is located in spruce or juniper at height 1.7-19 m above the ground; nest is built from the dry grass and honeysuckle bast and is lined with plenty of fluff and hair. Mainly female builds the nest, but sometimes also male brings and lay the grass. Clutch of 3-5 eggs is laid from May to mid-July. Only female incubates clutch for 11-12 days, male feed her. Both parents feed nestlings which fledge at age 15-16 days old, in mid-June to first ten days of August; parents continue to feed juveniles during about two weeks after its departure from the nest. Re-nesting after loss of first clutch is common; probably some pairs rear two broods per season. Flocks begin to disperse at first in breeding sites, and in October – November descend to foothills and adjacent planes.
Sources
"Птицы Казахстана" том 5. "Наука". Алма-Ата, 1974. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.



