Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Common Redpoll

Acanthis flammea Linnaeus, 1758
Шекілдек
Common Redpoll male 1 / 2

male Ust-Kamenogorsk, Strelka

all species photos · 457 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
12–⁠15 cm, wingspan 19–⁠23 cmweight 9–⁠19 g
when to see it
March — Octoberwinters: November — February
on the site
457 observationslast: 4 Nov 2026
videos
6

Description

Гораздо меньше воробья. Окраска весьма изменчива, как и размеры и пропорции, в особенности размеры клюва. В брачном наряде обычный тон верха от темно-серого до светло-серого, с продольными рядами темных пестрин. Низ беловатый или белый, на груди и боках более или менее выраженные пестрины. На лбу красное пятно, бывает красный цвет на щеках. Горло черное. Поясница светлее остальной спины, с более или менее явными пестринами, в самом светлом варианте - белая без пестрин. У самцов на пояснице часто бывает розовый налет, грудь с розовым или малиново-красным налетом (не у всех), нередко грудь не менее ярко-красная, чем лобное пятно. У некоторых наиболее тусклых самок красное лобное пятно едва заметно. Нередко встречаются самцы (возможно первогодки) совсем без красных тонов на груди и пояснице. В наиболее ярких вариантах вся грудь и передняя часть головы малиново-красные или розовые. В осеннем наряде на всем оперении сильный охристый налет, который за зиму постепенно снашивается. Молодые до 3-4-недельного возраста отличаются от взрослых более темной серой окраской, многочисленными темными пестринами и отсутствием красного на голове и туловище, отсутствием черного горлового пятна, все оперение рыхлое. После линьки (постювенальной), в первом зимнем наряде, молодые отличаются от взрослых очень незначительно. Вес 9-19 г, длина 12-15, крыло 6.9-8.5, размах 19-23 см.

Distribution

Breeds in Western Altai at Beloubinskiye lakes, at Markakol lake in Southern Altai and 14 August 1991 recorded in Saur. On migration and in winter occurs everywhere, including highlands of Zailiyskiy Alatau.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 457 →

Species videos · 6

all species videos · 6 →

Biology

Rare breeding migrant in Altai, and common winter visitor in rest parts of Kazakhstan. Inhabits the alpine meadows with dwarf birch and larch or the cedar subalpine forests at altitudes 1850-2200 m. In winter prefers to be in the birch groves, riparian and deciduous forests, gardens, shrubs and thickets of tall weeds. No nests were found in Kazakhstan, two alarmed by the human emergence pairs observed in mid-June – end of July; the independent juveniles in broods observed in mid-July. In autumn in non-breeding areas arrives in end of September – end of October, in small flocks of 30-50, up to 100 birds. Spring migration begins in March, some spring flocks were counted up to 1000 birds. Latest migrants observed in early – mid-April.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Издательство Уральского университета, 2000.