Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Eurasian Pygmy-Owl

Glaucidium passerinum Linnaeus, 1758
Байғызша
Eurasian Pygmy-Owl

VKO Katon-Karagay

all species photos · 3 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
15–⁠18 cm, wingspan 34–⁠38 cmweight 50–⁠85 g
when to see it
April — Julywinters: August — March
on the site
3 observationslast: 19 Nov 2020

Description

Самая маленькая из казахстанских сов, размером со скворца. Сверху буровато-серый, с округлыми белыми пятнышками, брюшко беловатое, с темными продольными наствольными пестринами. На слабо выраженном лицевом диске концентрические круги из белых крапин. Глаза желтые. Благодаря мелким размерам, хорошо отличается от мохноногого сыча, обитающего в тех же местностях. От сплюшки отличается отсутствием "ушек", концентрическим рисунком лицевого диска, отсутствием поперечных полос на покровном оперении. Полет волнистый, как у дятлов. Полового диморфизма в окраске нет, но самка заметно крупнее самца. Молодые до середины осени имеют монотонный коричневато-бурый наряд, пестрин мало и они неясные. Первый зимний наряд в общем как у взрослых, но сверху оливковый оттенок слабый или вместо него коричневый или красновато-бурый налет, светлых пестрин меньше и они менее ярки, слегка охристые или коричневатые. Вес 50-85 г, длина 15-18, крыло самца 9,3-10,5, самки - 10,1-10,9, размах 34-38 см.

Distribution

Occasionally breeding on Western Altai nearby Ust-Kamenogorsk and at Ubinskiy ridge on Sinyukha Mt. In winter occurs in coniferous woods at Kustanay, Petropavlovsk, in Irtysh valley, on Southern Altai in Kara-Kaba valley and in Tarbagatay ridge. Vagrant birds recorded in mid-January 1959 at Kurgaldzhino. Close to Almaty (Medeo) observed at 2 January 1992, but this may be cage escaped bird.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 3 →

Biology

Very rare resident. Inhabits mountain taiga forest. Breeding in separate pairs. Nests in tree holes. Clutches of 4-6 eggs. Broods of 5 juveniles recorded 18 July 1968 and 26 July 1981 at 1700 m. Dispersing begins in October, when singles were observed on plains.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.