Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Northern Hawk Owl

Surnia ulula Linnaeus, 1758
Қаршыға жапалақ
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
36–⁠41 cm, wingspan 71–⁠81 cmweight 220–⁠400 g
when to see it
April — Augustwinters: September — March
on the site
21 observationslast: 27 May 2025
videos
1

Description

Небольшая сова, немного меньше вороны. Окраска состоит из сочетаний черного, серого и белого. Наиболее заметные элементы окраски: четкая поперечная полосатость на нижней стороне тела, лицевой диск светло-серый, почти белый, обрамлен черным ободком. Хвост длинный, ступенчатый. Глаза желтые. Полет быстрый и верткий, похожий на ястребиный. Размеры и окраска самца и самки сходны. У молодых до августа - сентября (иногда - до октября) сохраняются элементы пухового наряда, затем становятся похожими на взрослых. Контактные возрастные признаки: у первогодков хвостовые перья суженные и заостренные (у взрослых - закругленные), у центральной пары рулевых на вершинах по белому треугольнику длиной 8-12 мм (у взрослых на рулевых белесый краевой кант шириной ок. 5 мм, который, однако, может полностью обнашиваться; все маховые перья до весны обношены примерно одинаково, в отличие от взрослых (у которых из-за постепенной смены маховых они разного возраста и разной обношенности), внешние первостепенные маховые имеют на вершине белый кант в виде буквы V (у взрослых белый кант в виде округлой скобы). Вес 220-400 г, длина 36-41, крыло 22,4-24,9, размах 71-81 см.

Distribution

Inhabits mountain forests of eastern and south-eastern Kazakhstan. Please see detailed distribution in the section "Subspecies".
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 21 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Rare resident. Inhabits mountain spruce or larch forests, on Altai 1400-2000 m, in Tien Shan 1500-3000 m. On dispersal occurs in deciduous, mixed pine-birch and pine forests of river valleys, and in foothills. Breeding in separate pairs. For breeding used the old nests of corvids or the tree holes. Clutches of 3-4 eggs. Fledglings recorded in end of May – mid-June. In early August in Ketmen ridge female from a brood was obtained. Autumn dispersal begins in September. In Ural valley recorded from mid-October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.