Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Little Owl

Athene noctua Scopoli, 1769
Байғыз
Little Owl adult 1 / 2

adult Jelturanga, lower current of Ile river, Almaty oblast

all species photos · 434 →
status in Kazakhstan
nests here · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
23–⁠28 cm, wingspan 56–⁠61 cmweight 120–⁠220 g
when to see it
March — Augustwinters: September — February
on the site
434 observationslast: 1 Nov 2026
videos
3

Description

Домовый сыч размером с дрозда. Окраска буровато- или рыжевато-серая с многочисленными белыми и беловатыми пятнами и пестринами. "Ушек" нет, глаза желтые. Более всего похож на мохноногого сыча, отличается от него гнездовым ареалом и местообитанием, имеет не столь рыхлое оперение, поэтому выглядит меньше, лицевой диск как бы приплюснут, белые пестрины на голове удлиненные, пальцы ног оперены только у основания. Может встретиться в одной местности со сплюшкой, отличается от нее отсутствием "ушек", "плоской" головой и приплюснутым лицевым диском, нет поперечного струйчатого рисунка. Различий в окраске самцов и самок нет, самки чуть крупнее. Молодые похожи на взрослых больше, чем у других мелких сов, но все же хорошо отличаются более темной и однотонной бурой окраской туловища, пестрины выражены слабее. В сентябре-октябре надевают первый взрослый наряд и отличаются только по контактному признаку: до мая - июня маховые перья остаются птенцовыми, они мягкие и равномерно обношены, у взрослых маховые явно различаются по обношенности из-за постепенной их смены. Вес 120-220 г, длина 23-28, крыло 15,6-17,7, размах 56-61 см.

Distribution

The Little Owl breeds mostly in the southern part of Kazakhstan, all the year round it lives on breeding areas. Please see the detailed distribution in Kazakhstan in the section Subspecies
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 434 →

Species videos · 3

all species videos · 3 →

Biology

The Little Owl is common resident. It inhabits the sandy, clayey or stony deserts and semi-deserts with combs or dried rivers; xerophytic low mountains and chinks; forestless foothills of main ridges up to 1500-2000 m. Generally it prefers open countries; likes to perch on stones, poles, human constructions; avoids of trees and shrubs. Breeds in separate pairs, not less than 0.5 km one from another. It builds the nest in cavities of precipices or rocks; between stones; in holes of rodents; tree holes; old cemetery monuments; uninhabited houses and sheep-folds; under the bridges. Clutch of 4-8 eggs is laid in April – May. Female incubates for 28 days from laying of first egg; male feeds her and afterwards the brood. Fledglings at the age about one month recorded from the mid-June. After the several weeks the broods break up; and juveniles begin to disperse not far from birthplace. The basic food is the rodents; in villages it usually is mouse and rats; sometimes not less in weight than Little Owl. It perhaps is most brave hunter from all predators. Perching somewhere on the prominence it wait the prey. Eats also insects, most of all the large bugs. Besides it catches lizards and small birds. Most activity time is the evening and morning twilights. Quite often it also hunts in the afternoon. Usually in the afternoon Little Owls sit on the open prominence and barely rest. It lives in stable pairs on the own territory all the year round.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург, Изд-во Уральского университета, 2000. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.