Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Eurasian Scops-Owl

Otus scops Linnaeus, 1758
Маубас жапалақ
Eurasian Scops-Owl adult 1 / 3

adult Ertai. Zhambyl oblast.

all species photos · 161 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
19–⁠20 cm, wingspan 50–⁠54 cmweight 60–⁠135 g
when to see it
April — October
on the site
161 observationslast: 2 Oct 2025
videos
3

Description

Маленькая совка, размером с дрозда. Окраска пятнисто-серая. От сычей отличается наличием "ушек", хорошо заметных при испуге и возбуждении. Обычно же "ушки" прижаты и не видны. Пальцы ног не оперены, все оперение помимо пятен и продольных пестрин имеет поперечный струйчатый рисунок. Глаза желтые. Помимо серых, встречаются также рыжевато-серые птицы (рыжая морфа) и особи с промежуточной окраской. Полового диморфизма нет - ни окрасочного, ни размерного. Молодые до августа - октября отличаются от взрослых по остаткам птенцового наряда, затем линяют в первый взрослый наряд. Контактные признаки для их определения: примерно одинаковая обношенность всех второстепенных маховых (у взрослых они существенно отличаются друг от друга, так как сменяются в разное время). Вес 60-135 г, длина 19-20, крыло 14.0-16.5, размах 50-54 см. Брачная песня самца - немного грустные меланхоличные свисты "сплюю, сплюю..." или, скорее - "тьёёв, тьёёв...", повторяемые много раз подряд с одинаковыми интервалами 2-3 сек или больше. Так же могут петь и самки. Бывает дуэтное пение, самца и самки. Дуэтом могут петь и два соседних самца. Поют в сумерках, меньше - по ночам или днем.

Distribution

Breeds in Ural valley, on Mangyshlak, in Northern Kazakhstan, in mountains and adjoined plains of eastern, south-eastern and southern Kazakhstan. Please see the detailed distribution in Kazakhstan in section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 161 →

Species videos · 3

all species videos · 3 →

Biology

Numerous breeding migrant. Inhabits the deciduous, mixed or pine forests, groves, steppe forest patches in plains; only the low belt of deciduous forests (apple-tree, apricot-tree, asp, elm) in mountains; the riparian forests in deserts; the gardens, old shelterbelts, villages and towns. In spring arrives in early April to May, migration finishes in early June. Breeds by separate pairs. Nests is located in tree holes, nest-boxes (often expels the owners), old nests of Magpie and other species at height 2-8 m above the ground; rare in holes in clay precipice or among the stones; and as an exception Scops-Owl on their own builds a nest from thin twigs (like Turtle Dove). Clutch of 3-6 eggs is laid in April to late June. Re-nesting after loss of clutch often occurs. Nuptial call of males in Almaty can be heard up to early July. Mostly female incubates clutch for 25 days from the laying of first egg, but male helps her. Both parents feed juveniles which fledge in July to end August. Autumn migration begins in early August. At Chokpak Pass most birds migrate in first ten days of September and first half of October, latest birds recorded in end of October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.